Varden

Kampen mot deponiet

-

Det har vaert en motløs kamp mot etablering av et deponi i Brevik.Spesielt for folk som bor i området. Frem til nå har det ikke vaert en politiker som har jobbet mot denne saken, med unntak av en liten håndfull.

Derimot har det vaert mange med meningsytr­inger som har ytret at de ikke ønsker et deponi. Det er ikke lett for mannen i gata å forstå forskjelle­n på en politiker som «mener noe», og en politiker som jobber konkret for noe. I denne saken er politikere­ne mest opptatt av å sole seg i glansen og ytre sin mening. Selv ikke Jonas Gahr Støre klarte å gjøre noen endringer i denne saken, selv om han troppet personlig opp i Porsgrunn i 2017, og dette vitner nettopp om dette.

Det jeg prøver å si er at det er mange forskjelli­ge verktøy som kunne vaert brukt i denne saken, som ikke har blitt brukt. Noen av disse vektøyene ligger i kommunelov­en og plan og bygningslo­ven. Hadde man tatt i bruk disse virkemidle­ne, kunne denne saken vaert historie. Er det en grunn til at politikere ikke bruker disse?

Ordfører i Porsgrunn er ikke et unntak i denne saken - tvert i mot. Et godt eksempel på dette er ordføreren sin Facebook video som ble filmet i Brussel den 20. november, hvor folk oppfatter dette som at han skulle finne en løsning på saken. Det han faktisk jobbet med, var å finne et alternativ hvis saken ikke lot seg løse, og at man endte opp med å håndtere avfall på Norcem.

Jeg forstår godt at folk ikke klarer å oppfatte hva tema egentlig var i dette tåkesnakke­t. Har ordføreren egentlig gitt opp eller vet han allerede utfallet? Ordføreren i Porsgrunn må vaere mye tydeligere hva han jobber med!

LOGrenland­klarer heller ikke å bli enig med LO sentralt - eller forøvrig seg selv. Lokalt gjemmer de seg bak en utredning og sentralt forsvarer de at vi må ha en lokasjon på et nasjonalt avfallsanl­egg.

KonkretmåL­O svare hva de mener! Dette fortjener befolkning­en i Brevik et svar på. LO trenger ikke en utreding på hva sine medlemmer mener om denne saken. Eneste grunnen til at LO i Grenland skulle hatt bruk for en konsekvens­utredning, var ved å forsvare etablering­en av et deponi i Brevik.

På Stortinget har det heller ikke gått spesielt varmt. Litt aktivitet på talerstole­n og et par politikere som har bedt om et svar. Man kaster den brennende fakkelen frem og tilbake med tomme lovnader.

Jeg synes synd på de som bor i Brevik, som må leve fra dag til dag uten å få vite. De må forholde seg til en ordfører som tåkelegger debatten. Et LO som snakker med to tunger og en uviss fremtid.

Folk som lever under slike bekymringe­r kan ende opp med å bli syke. Jeg håper jeg håper ordføreren i Porsgrunn skrinlegge­r valgfleske­t og jobber med loven i hånden. Dette skylder han fellesskap­ets interesser og Vestfold og Telemarks befolking.

Tommy Ballestad

Skien bystyre - uavhengig, styremedle­m FNB Grenland (Folkeaksjo­nen Nei til bompenger Grenland)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway