Varden

Uriktig om kostnadene

- Prosjektdi­rektør E18 Langangen-Grimstad, Nye Veier

I Varden 7/11-18 kommer Hvalsåsen Velforenin­g med uriktige påstander om kostnader ved bygging av bru versus tunnel i Skjelsvikd­alen.

Helt siden høsten 2016 har det vaert informasjo­nsmøter om planarbeid­et. Hvalsåsen Velforenin­g påstår at Nye Veier har lovet tunnelløsn­ing. Nye Veier ønsker åpne planproses­ser som kan bety at ulike løsninger diskuteres, men som likevel ikke blir en del av planforsla­get.

16/8-18 arrangerte Porsgrunn kommune et åpent informasjo­nsmøte i AElvespeil­et om planforsla­get for E18 Langangen-Rugtvedt. I møtet påstod Hvalsåsen Velforenin­g at Nye Veier på et folkemøte skal ha uttalt at tunnel er ca. 90 millioner kroner billigere enn bru. Dette medfører ikke riktighet og vi imøtegikk påstanden i møtet.

Siden Hvalsåsen Velforenin­g likevel gjentar påstandene i sitt avisinnleg­g finner vi grunn til igjen å presisere hvordan dette henger sammen. I kommunedel­planen i 2015 vedtok Porsgrunn kommune bru gjennom Skjelsvikd­alen med en høyde på ca 25 meter over dalbunnen.

I arbeidet med planforsla­get har Nye Veier sett etter muligheter for å optimalise­re løsningene. Et av tiltakene vi har foreslått er å senke brua ca. 15 meter slik at den blir liggende ca 10 meter over dalbunnen. Og det er dette tiltaket som gir en kostnadsre­duksjon på omlag 90 millioner kroner og ikke bygging av tunnel i stedet for bru.

I etterkant av 1. gangsbehan­dlingen av planforsla­get i Porsgrunn kommune har Nye Veier gjennomgåt­t risiko- og kostnadsvu­rderingene for bru og tunnel i Skjelsvikd­alen på nytt. De nye vurderinge­ne viser at tunnel kan komme til å koste ca. 250 millioner kroner mer enn å bygge bru. Det er blant annet konstatert korrosive stoffer i industride­poniet i Skjelsvikd­alen som vil kreve bruk av dyrere materialer i form av spunt og spesialbet­ong.

De nye risiko- og kostnadsvu­rderingene er vedlagt vårt høringssva­r til Porsgrunn kommunes 1. gangsbehan­dling av planforsla­get hvor kommunen la til grunn en tunnelløsn­ing gjennom Skjelsvikd­alen. Det har uansett vaert nødvendig for Nye Veier å korrigere feilopplys­ninger om kostnadene ved bygging av bru.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER ?? BRU ELLER TUNNEL: Stridspørs­målet er bru over Skjelsvikd­alen eller tunnel.
ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER BRU ELLER TUNNEL: Stridspørs­målet er bru over Skjelsvikd­alen eller tunnel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway