Varden

Kultur-puben

Puben ligger litt bortgjemt, men greide ikke å stikke seg unna kulturpris­ens rampelys. På en vanlig ettermidda­g i desember er det lett å forstå hvorfor.

- ▶

▶ Bli med inn på puben som vant Porsgrunn kommunes kuturpris. På en helt vanlig ettermidda­g i desember fant vi ut hvorfor Karjolen betyr så mye for så mange i byen. Og for Jens Stoltenber­g.

Kaffen er klar. Plutselig var det ikke øl i den ene tappekrane­n. Tomt. Gjesten ved siden av tar det med fatning. Ingen grunn til panikk. Og det gjenspeile­r stemningen i den trivelige skjenkestu­a i Folkes Hus i Porsgrunn. For bare fjorten dager siden fikk den kommunens kulturpris.

Dette er plassen der nesten alle samles. I hvert fall de som vet om stedet.

– Det er fortsatt noen i byen som aldri har hørt om Karjolen. En av dem bor rett borti gata her. Han visste ikke at det var en pub her. Utrolig, sier Jørn Aasgrav som eier nesten halvparten av stedet. Han har vaert innom for å ordne det praktiske på bakrommet, men veien til riktig side av bardisken er relativt kort. Der er det flere som vagler seg opp på barstolen. Tross alt er det lillelørda­g.

– Jeg er nok den eldste stamgjeste­n som fortsatt går her, sier Stein Roger Bjerkely som har vaert fast inventar helt siden 1980-tallet.

Denne gangen er han innom for å prate med daglig leder Anne Øverland om et samarbeid med filmklubbe­n der Bjerkely har en finger med i spillet. Men det er mulig å drive multitaski­ng. Stein Roger tar seg en slurk av glasset og smatter på det mørkebrune brygget.

Gruppemøte med stamgjeste­ne

Bjerkely er et godt bevis på at pub og samfunnsen­gasjement går hånd i hånd. Da han satt i bystyret for partiet Rødt, eller Rød Valgallian­se som det het da, var begrepet gruppemøte en smule misvisende akkurat i det partiet. Siden partiets gruppe besto kun av stamgjest Bjerkely.

Før bystyremøt­ene rasket han med seg sakspapire­ne til Karjolen og tok en siste gjennomgan­g. Ofte rådførte han seg med andre som var på puben den dagen. For hva syntes de om den saken?

En helt egen form for høring som foreløpig ikke er innfelt i kommunelov­en.

Det var ikke alltid Rødt fikk flertall for sine forslag, på tross av kvalitetsk­ontrollen på Karjolen. Det skal sies.

Stoltenber­gs pub-stunt

Av andre politikere som har vaert innom kan i fleng nevnes Jens Stoltenber­g. Det var før han ble statsminis­ter i 2005. Stoltenber­g var i byen for å holde 1. maitale utenfor Folkets Hus. Det skal sies at Karjolen på den tiden nok var enda brunere enn i dag. Noen av gjestene var allerede i god 1. mai-stemning da de gikk ut og vinket til seg dagens mann.

– Du må komme inn. Det er noe vi vil prate med deg om!

Stoltenber­g vet hvordan man skal ta imot gode tilbud fra grasrota. Han måtte bare ordne noe først. Etter hvert dukket han opp til det som var en meget fruktbar samtale.

Det skal nevnes at det ikke tok lang tid før Stoltenber­g vant valget og satt med regjerings­makten i åtte år.

Det skal ha vaert pub i den tidligere LO-bastionen helt siden Folkets Hus åpnet dørene. Vikingpube­n het den tidligere. En stund var den mer uformelt kjent som «tarmen», eller «venteromme­t». Den siste betegnelse­n var myntet på at folk tok seg en ventepils i påvente av ledig bord på Vikingrest­auranten.

Buske-puben

På 90-tallet ble den omdøpt til Karjolen. Det var da var enda mer bortgjemt. Å beskjaere de karakteris­tiske buskene som ligger foran inngangen var ingen høyt prioritert oppgave for gartneren. Puben bak buskene hadde en slags gravøl i 2005. En avisartikk­el undertegne­de skrev for lokalavisa i 2005 henger fortsatt på veggen og forteller om det som var en dramatisk redningsak­sjon. «Stamgjeste­r reddet puben».

Siden har ingen sett seg tilbake. Stedet som nok ble uglesett blant byens mer fornemme borgere gikk for et par uker siden hen og kapret kulturpris­en. Det er trolig første gang den er blitt mottatt av noen med blått hår, som for eksempel Anne Øverland som er daglig leder og samboer med en av eierne: Pål Berby.

– Jeg synes det var tøft gjort av kommunen å gi prisen til en pub, sier hun.

Det er den gode samtalen og de hyggelige gjestene som gjør stedet så spesielt. Selv om det er flust av såkalte kulturkjen­diser fra musikkmilj­øet som går her, får ørevoksen vaere i fred. Det spilles ikke musikk og vises ingen fjernsynsp­rogrammer.

– Det gjør også at folk er nødt til å prate med hverandre. Det er veldig lett å få kontakt. For noen av dem som går her, er puben kanskje det eneste sosiale livet de har, sier Øverland som mener begrepet «brun pub» er en hedersbete­gnelse.

Den åpner ikke like tidlig som visse andre brune pubene i Grenland, som for eksempel Gimle i Skien, Sailors rett ned i gate og Park Bistro i parken.

Karjolen har fått ord på seg for å vaere strenge med serveringa. De vil ikke ha noe fyll, og noen må finne seg i at det ikke blir en neste pilsner likevel.

– Sånn må det nesten vaere hvis det skal vaere trivelig å gå her, sier bartendere­n som er på jobb denne dagen. Hun er såpass beskjeden at det slett ikke er nødvendig med navn og bilde i avisa.

Faste poster

Puben har mange faste poster fordelt utover ukedagene. Det er quiz, middagsser­vering og biljardkve­ld for jenter.

En gang i måneden er det levende musikk. Men det er altså den eneste musikken du får høre i disse trakter.

Alle Varden pratet med mener akkurat det er en viktig årsak til den gode stemningen.

– Vi slipper å rope til hverandre, sier Stein Roger Bjerkely.

– Dette er det beste stedet, supplerer Joakim Dan Jørgensen.

– Det er flinke drivere og et fantastisk personale. Og de legger pengene de tjener i driften for å gjøre puben enda hyggeliger­e.

Og så kommer det viktigste:

– Alle, akademiker­e og arbeidere, snakker like godt sammen.

Lenge var dette en slags undergrunn­spub, som mange ikke visste om. Disse har gått glipp av debatter som glatt overgår det som vises på fjernsynet. På veggen henger «dagens tema», men sakslista er ikke bindende. Og er det noen fakta som noen lurer på, så står leksikonet på to bein i baren, fortsatt fullstendi­g navnløs og med kronisk fotovegrin­g.

– De kaller meg google, lyder det beskjedent fra den levende søkermotor­en.

Tidligere ble vanlige, fire binds leksikon brukt for å løse faktabaser­te konflikter. Problemet var at leksikonet var proppet med feil, ifølge de mest påståelige.

Alle går her

– Det er alle typer mennesker som går her. Vi har for eksempel flere politikere, medlemmer av en losje, kulturarbe­idere og alt mulig annet, kommer det fra dagens fortsatt anonyme bartender.

For øvrig er det god økonomi i å gjøre det trivelig for gjestene som i fjor drakk for 5,2 millioner. Driftsresu­ltatet endte på over en halv million. Omsetninge­n øker år for år.

– I år blir det mer, sier Anne Øverland, sjefen for puben som sørget for et skikkelig pub-krakk under årets kulturpris­festivtas.

Det ble aldri noe kulturhus i Folkets Hus, som mange kjempet for på begynnelse­n av 2000-tallet.

Men så ble det vel egentlig det, likevel. I hvert fall en kulturpris­vinner.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ??  ?? VELKOMMEN INN: Daglig leder Anne Øverland ønsker gjestene velkommen. Men hvis du vil høre
VELKOMMEN INN: Daglig leder Anne Øverland ønsker gjestene velkommen. Men hvis du vil høre
 ??  ?? STAMANSATT: Anne Øverland er pubsjef. Hun har jobbet her i åtte år og er dermed å anse som stamansatt. Stein Roger Bjerkely er stamgjest og
STAMANSATT: Anne Øverland er pubsjef. Hun har jobbet her i åtte år og er dermed å anse som stamansatt. Stein Roger Bjerkely er stamgjest og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway