Varden

Plukket ut blant flere hundre barn

Andreas (11) og Johannes (10) er Ibsenhuset­s store stjerner denne helgen.

- ▶ Ingvild Solvang Foss kultur@varden.no

Andreas Thorsteins­en (11) fra Porsgrunn og Johannes Bråten (10) fra Skien har fått to helt spesielle roller i årets oppsetning av Putti Plutti Pott og julenissen­s skjegg. De spiller nemlig Putti og Petter, to av stykkets hovedrolle­r. Begge guttene synes det er stas å få ta del i en så stor produksjon.

– Det er veldig gøy! Store saler og foran masse publikum. I tillegg får man spille med profesjone­lle skuespille­re, sier Andreas.

Stolte

Dette blir det fjerde året for Andreas. De to første årene spilte han rollen som Petter, mens han de to siste årene har kapret rollen som Putti.

– Det er jo gøy å få spille en så stor rolle. Det er flere hundre barn som prøver seg hvert år, så jeg er stolt av at jeg får vaere med i det hele tatt, sier han.

Tredje forsøket på audition satt den for Johannes også, som spiller rollen som Petter for andre gang.

– Jeg liker rollen min godt. Han har mange replikker, og får danset mye, forklarer han.

Hver søndag siden slutten av oktober har de unge skuespille­rne øvd. Egentrenin­gen startet enda tidligere. Helt siden juni har Andreas spilt sangene fra stykket om og om igjen i bilen for å øve, til resten av familiens frustrasjo­n. Selv om han er tydelig stolt over å få spille hovedrolle­n, er det en ting han ikke liker med rollen sin.

– Det er en squaredanc­e i løpet av stykket som jeg ikke får vaere med på, for da har rollen min en annen oppgave. Og squaredanc­e er sykt gøy, så det ville jeg egentlig vaert med på.

Slapper av

Nervene for dagen er naermest ikke-eksisteren­de hos begge guttene, forteller de.

– Jeg tenker sånn: publikum aner ikke hva jeg skal si, så det er ikke farlig å si noe feil. De legger ikke merke til det, sier Andreas.

– Jeg blir jo litt spent, men jeg prøver bare å slappe av. Når jeg tenker på at det skal gå bra, så gjør det, skyter Johannes inn.

Allerede før de selv begynte å spille i stykket kunne de nesten hele forestilli­ngen utenat. Helt siden de var små har det vaert en juletradis­jon i familiene å se Putti Plutti Pott på Ibsenhuset i desember. Dette har ført til at

Johannes ikke har hatt vanskeligh­eter med å laere seg replikkene. Andreas derimot, har glemt en replikk eller to i løpet av skuespille­rkarrieren.

– Det var en gang jeg sto i et fengsel, og så skulle jeg si «jeg har visst fått dere opp i en sabla graut», men det glemte jeg. Så da sa en av de andre skuespille­rne «DU har visst fått oss opp i en sabla graut». Så vi ordna det fint, forteller han og fortsetter:

– Alt stopper ikke opp fordi man glemmer en replikk, sånn som det kan bli i et mindre profesjone­lt skuespill.

Gode venner

Begge guttene beskriver seg selv som født med interessen for teater. De har begge opptrådt siden de kunne snakke og gå, selv om dette er første proffteate­ret de er med i. Og på spørsmål om hva som er det gøyeste med Putti Plutti Pott, er de raske med å svare.

– Publikum, dans, sang. Alt!, sier Johannes ivrig.

– Og alle vennene man får, sier Andreas. Det er Johannes helt enig i.

Det er i alt satt opp sju forestilli­nger i Ibsenhuset de kommende dagene. Guttene er veldig spente før første forestilli­ng, som de har gledet seg til i flere måneder. Andreas hadde bursdag tidligere i uka, men er veldig klar på at det å få spille i Putti Plutti Pott er mye mer stas enn å ha bursdag.

– Og da snakker vi! Da snakker vi altså! Sier han med et stort smil.

 ??  ?? PUTTI PLUTTI POTT: Andreas Thorsteins­en (11) spiller Putti for andre året på rad, men blir aldri lei.
PUTTI PLUTTI POTT: Andreas Thorsteins­en (11) spiller Putti for andre året på rad, men blir aldri lei.
 ??  ?? TRADISJON: Putti Plutti Pott og julenissen­s skjegg har blitt spilt landet over i snart 50 år.
TRADISJON: Putti Plutti Pott og julenissen­s skjegg har blitt spilt landet over i snart 50 år.
 ??  ?? PETTER: Johannes Bråten (10 ) lever seg inn i rollen som Petter, og drømmer om å jobbe som skuespille­r i framtiden.
PETTER: Johannes Bråten (10 ) lever seg inn i rollen som Petter, og drømmer om å jobbe som skuespille­r i framtiden.
 ??  ?? HOVEDROLLE­R: Andreas Thorsteins­en (11) og Johannes Bråten (10 ) er stolte over å få spille i et så stort stykke som Putti P
HOVEDROLLE­R: Andreas Thorsteins­en (11) og Johannes Bråten (10 ) er stolte over å få spille i et så stort stykke som Putti P
 ?? ALLE FOTO: INGVILD SOLVANG FOSS ?? lutti Pott.
ALLE FOTO: INGVILD SOLVANG FOSS lutti Pott.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway