Varden

Ny industri på Herøya

Kan gi 50 nye jobber

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶ Seram Coatings AS har flyttet inn i de gamle lokalene til SIC. Administre­rende direktør Gisle Østereng ser for seg at det skal bli ca. 50 nye arbeidspla­sser.

▶ Fabrikken skal lage et pulver av silisiumka­rbid, som forlenger levetiden til en rekke produkter som sprayes med det.

Vi snakker om muligheten for 50 arbeidspla­sser på mellomlang sikt. Seram Coatings som flyttet inn i naeringspa­rken for to måneder siden er en av de teknologis­k mest spennende etablering­ene på flere år.

De tre gründerne som står bak selskapet har leid seg inn i det gamle SIC 2-bygget. Foreløpig benytter de noen kvadrat til et pilotanleg­g, men de regner med en fullskala produksjon­slinje på tampen av 2019 eller begynnelse­n av 2020.

Produktet deres er et grått pudder. Det utgjør den vesentligs­te ingrediens­en i et belegg eller en coating. De ligger uendelig mange forskingst­imer ved NTNU med stoffet silisiumka­rbid før de kom så langt, men nå ligger det et potensielt et enormt marked foran dem.

I tillegg til bil-/båt-/fly-deler har hver eneste bit i et maskineri eller en produksjon­slinje et belegg for å få det til å vare lenger.

Det er selve nøkkelen til Seram Coatings produkt: pulveret, som altså selges videre til coatingpro­dusenter, fører til at bremseklos­ser eller andre maskindele­r vil tåle slitasje og rust bedre. Det tåler høye temperatur­er og sist, men ikke minst, det inneholder ingen miljøfarli­ge stoffer.

Startet med tomme lommer

I den gedigne produksjon­shallen kjøres minifabrik­ken for fullt. Den leverer 400 kilo i måneden. Lab-forsøkene viste at produktet er uslåelig, så nå selges det blant annet til jetmotorpr­odusenter. Kundene er i Japan og USA i tillegg til Europa.

Men de har tunge konkurrent­er; amerikansk­e Praxair og sveitsiske Oerlikon er de største, men ingen av dem kan tilby den løsningen Seram Coating har forsket seg fram til. Dessuten veier pulveret deres en femdel av konkurrent­enes.

Bak selskapet står tre gründere; ingen av dem jobber på Herøya, men administre­rende direktør Gisle Østereng som egentlig sitter i Oslo, er ofte innom.

Så har vi Nuria Espallarga­s som jobber på Universite­tet i Trondheim og Fahmi Mubarok; han jobber hjemme i Indonesia. Pulveret er nå patentbesk­yttet i over 40 industrila­nd, 20 av dem i Europa.

De hadde tomme lommer da de startet i desember 2014. Det finansiell­e gjennombru­ddet kom da Østereng fikk kontakt med investoren­e Knut Brundtland og Sverre Skogen; førstnevnt­e administre­rende direktør i ABG Sundal Collier og Skogen davaerende styreleder i oljeselska­pet Det Norske.

Da disse to fattet interesse og forsto hvilket potensial som lå i prosjektet, fikk de med seg Jan Petter Collier, grunnlegge­r av meklerhuse­t ABG Sundal Collier, Eivind Reiten, tidligere konserndir­ektør i Hydro, Gunnar

Fredrik Selvaag, konserndir­ektør i Selvaag Gruppen og Svein Aaser, tidligere styreleder i Telenor. Så langt har investoren­e investert 50 millioner kroner. I tillegg har selskapet fått fem– seks millioner av Innovasjon Norge og fem–seks millioner fra Forsknings­rådet, samt 18 millioner av EU.

– Vi fikk gjennomsla­g i EU etter den fjerde søknaden, sier Østereng.

I fjor mottok Nuria Espallarga­s Innovasjon Norge-prisen: «Female Entreprene­ur 2017», og i forrige måned vant selskapet «Science Business Academic Enterprise Award» som beste bedrift spunnet ut av et universite­t i Europa. Ingen norske selskaper har noen gang fått denne prisen.

Kan bli 400 jobber

Selv om silisiumka­rbid er en billig råvare har det kostet penger å komme dit de er i dag.

Piloten som nå er i full drift kostet 15 millioner kroner. De har leid seg inn i bygget til Siva Herøya Naeringspa­rk. Planen er å kjøpe det etter hvert, men det er først når en produksjon­slinje fyller deler av bygget.

Foreløpig er de cirka ti ansatte. En håndfull folk passer piloten.

Da investerin­gsmidlene var på plass vurderte de å etablere seg en rekke steder, men ble etter hvert enige om at Herøya var best. Selv om mesteparte­n av markedet ligger utenfor Norges grenser, er fasilitete­ne i industripa­rken, samt kompetanse­n og HMS-kunnskapen­e de aller beste, sier Østereng.

Det betyr at den walisiske fabrikksje­fen selvsagt jobber på Herøya, mens salgsansva­rlig sitter i Nederland. Nå er de cirka ti ansatte med innleie.

– Vi ser for oss noen titalls arbeidspla­sser etter hvert, men det kan bli 400 arbeidspla­sser hvis vi får til det vi drømmer om i et ti til 20-års perspektiv, sier Østereng.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN
 ??  ?? JOBBER: Operatør Daniel Perello fra Spania og innleide Stian Anthonisen fra Bilfinger produserer for fullt ved pilotanleg­get.
JOBBER: Operatør Daniel Perello fra Spania og innleide Stian Anthonisen fra Bilfinger produserer for fullt ved pilotanleg­get.
 ??  ?? FABRIKKBYG­G: Bygningen Seram Coatings har flyttet inn i det gamle SIC 2-bygget i naeringspa­rken.
FABRIKKBYG­G: Bygningen Seram Coatings har flyttet inn i det gamle SIC 2-bygget i naeringspa­rken.
 ??  ?? FABRIKKEN: Den gamle SIC 2-fabrikken er stor, men på sikt tror Giske Østereng at Seram Coatings kan fylle den.
FABRIKKEN: Den gamle SIC 2-fabrikken er stor, men på sikt tror Giske Østereng at Seram Coatings kan fylle den.
 ??  ?? SERAM COATINGS: Administre­rende direktør Gisle Østereng med pulveret som kan revolusjon­ere coatingpro­duksjonen og utkonkurre­re store internasjo­nale aktører.
SERAM COATINGS: Administre­rende direktør Gisle Østereng med pulveret som kan revolusjon­ere coatingpro­duksjonen og utkonkurre­re store internasjo­nale aktører.
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway