Varden

Hjelp de som hjelper andre

- Eirik Haugen Nyhetsreda­ktør

▶ Vi går inn i de siste dagene av året og det betyr også at det er innspurten før jul. Det er for mange hektiske dager, men også en tid som mange gleder seg til.

▶ – Jeg hater julen, jeg kan ikke si noe annet. Jeg kan ikke gi barna noe av det de ønsker seg, ingen egne gaver i det hele tatt, sa Sasiwimon Thongtang i et intervju med TV2 for et par år siden. Hun var aleneforsø­rger for to sønner på 10 og 14 år og slet allerede med å få endene til å møtes. Livet blir ikke lettere i julen. Sasiwimon er heller ikke alene. Den første offisielle tellingen i 2010 viste at 215.415 nordmenn ble definert som fattige og for mange av disse er julen ekstra belastende. Grunnen er enkel å forstå, når ønskelista fra barna vokser og man føler at man som foreldre ikke kan følge opp, blir julehøytid­en ekstra tung.

▶ Hver og en av oss kommer i år til å bruke gjennomsni­ttlig 11.040 kroner på mat, pynt, gaver og andre juleting i 2018, viser tall fra Virke. TV2 meldte i forrige uke at omsetninge­n i desember er 30 prosent høyere enn gjennomsni­ttet for resten av året. For bransjer som leketøysbu­tikker, ur- og gullsmedbu­tikker og bokhandler­e er omsetninge­n to til tre ganger så høy i desember som en i gjennomsni­ttsmåned resten av året.

▶ Man skal ikke ha dårlig samvittigh­et for å kose seg i jula, men dette kan også vaere en tid for å tenke på at andre ikke har det like godt. I Telemark finnes det organisasj­oner og hjelpere som hele året står på for medmennesk­er og som trenger vår støtte for å kunne hjelpe. Det er nok av gode formål vi kan støtte. Kanskje er julen tiden for å støtte de som hjelper andre?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway