Varden

Vil innføre ny hente-buss

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Store områder og relativt få folk i distrikten­e gjør det dyrt å satse på fullt busstilbud. Da er det bedre at bussen kjører innom når du vil.

Busstilbud­et i nedre del av fylket er godt mottatt og fungerer som det skal. Antall passasjere­r øker også. I øvre del av Telemark er verken tilbud eller etterspørs­el de samme, men likevel ønsker fylkeskomm­unen, eller det som blir den nye regionen fra 2020, å se på hvordan man kan få flere til å bruke mindre bil og mer buss.

Direktebes­tilling

For å få til det virker det som om politikere og administra­sjon ikke ser bakover på hva som har vaert, men heller framover på hvordan det kan bli.

Investerin­ger i ny teknologi, slik som nye billettsys­tem, etterspørs­elsstyrt bestilling­strafikk eller selvkjøren­de kjøretøy ble nevnt som «andre alternativ» da fylkesting­et nylig diskuterte framtidige løsninger for kollektivt­rafikken.

– Bestilling­strafikk? Er det samme som taxi?

Vi spør SVs Ådne Naper.

– Vi må prøve noe nytt for å få flere til å bruke kollektiv i store områder. Her kan vi møte innbyggern­e på deres premisser, sier Naper og forklarer:

– Det er for dyrt å ha et busstilbud til faste tider i distrikter hvor det bor få folk over store områder. Men om man har et «garasjesen­ter» én plass som utgangspun­kt, og så legger til rette for direktebes­tillinger vil bussen vaere på plass innen rimelig tid på en bestemt rute, sier Ådne Naper.

Ser til vest

På Vestlandet, naermere bestemt i Sauda i Rogaland, kaller man konseptet «Hent meg». Om ikke det skal kopieres blindt, er det noen i den duren Telemark og Vestfold ønsker å se naermere på.

Så godt som ingen benyttet seg av rutebussen­e i Sauda. De er derfor byttet ut med en buss som henter deg hjemme og kjører deg dit du vil.

Konseptet er ikke helt nytt. Mange husker nok Labbebusse­n i Skien og Porsgrunn i sin tid. Men det som er nytt er at bussen planlegger i sanntid. Det vil si at når passasjere­ne melder inn behovet sitt, så planlegges ruten der og da.

Telemark og Vestfold ser for seg å utarbeide en strategi for felles langsiktig­e løsninger i det nye fylket etter 1. januar 2020.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? HENT MEG: – Vi må prøve noe nytt for å få flere til å bruke kollektiv i store områder, sier Ådne Naper i SV.
FOTO: FREDRIK NORDAHL HENT MEG: – Vi må prøve noe nytt for å få flere til å bruke kollektiv i store områder, sier Ådne Naper i SV.
 ??  ?? GODT BRUKT: Det er nok av passasjere­r til bussene i Gren-
GODT BRUKT: Det er nok av passasjere­r til bussene i Gren-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway