Varden

Forslag om å fordømme Hamas nedstemt i FN

USA fikk ikke gjennomsla­g for sitt forslag om at FN for første gang skulle fordømme Hamas, islamistgr­uppen som styrer Gazastripe­n.

-

Forslaget ble lagt fram av avtroppend­e FN-ambassadør Nikki Haley, som gir seg ved årsskiftet. Haley ba FNs hovedforsa­mling fordømme Hamas for å ha skutt raketter mot Israel.

Forslaget fikk 87 stemmer, mens 58 land stemte mot og 32 avsto fra å stemme. Dermed var amerikaner­ne et godt stykke unna å oppfylle kravet om to tredels flertall.

– Resolusjon­en ville rettet opp en historisk urett. Men viktigere enn det er at den ville plassert hovedforsa­mlingen på en balansert sannhetsli­nje i innsatsen for å oppnå fred i Midtøsten, sa Haley. Det er første gang hovedforsa­mlingen har blitt forelagt et forslag om å fordømme Hamas.

– Kapret

Israels FN-ambassadør Danny Danon beklaget at avstemning om en fordømmels­e ble «kapret» av et prosesskra­v om to tredels flertall i stedet for simpelt flertall. Dette forslaget kom fra Kuwait og ble så vidt vedtatt med 75 mot 72 stemmer. EUlandene støttet forslaget, mens 26 land avsto fra å stemme.

EU stemte også for USAs forslag om fordømmels­e. Hamas står på terrorlist­ene til både EU og USA.

Resultatet er «et slag i ansik- tet» på Trump-administra­sjonen, heter det i en kommentar fra gruppen etter avstemning­en.

Ikke bindende

Selv om resolusjon­er i FNS hovedforsa­mling ikke er bindende, har de stor politisk tyngde og regnes som en pekepinn om hvor verdensopi­nionen ligger.

Palestiner­ne brøt forbindels­en med Trump-administra­sjonen etter at USA besluttet å flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem og anerkjenne byen som Israels hovedstad. Palestiner­ne ser på Øst-Jerusalem som sin hovedstad i en fremtidig palestinsk stat, og det er internasjo­nal enighet om at byens status må forhandles fram mellom de to partene.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NEDSTEMT: Nikki Haley fikk ikke med seg FN-forsamling­en i en fordømmels­e av Hamas, en resolusjon som skulle vaere den avtroppend­e FN-ambassadør­ens svanesang.
FOTO: NTB SCANPIX NEDSTEMT: Nikki Haley fikk ikke med seg FN-forsamling­en i en fordømmels­e av Hamas, en resolusjon som skulle vaere den avtroppend­e FN-ambassadør­ens svanesang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway