Varden

Takket for all frukten de får

Et samarbeid som startet som en tilfeldigh­et betyr mye for de som går på voksenoppl­aeringa i Skien.

- ▶Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

– Nei fy flate, dette var overrasken­de, sier frukt– og grønt ansvarlig ved Kiwi Falkum, Kari Elisabeth Eika.

Elever ved voksenoppl­aeringa har akkurat overrasket Eika med Vardens julekringl­e.

– Det betyr så mye for vår hverdag at vi kan spise frukt om morgenen, sier Osman Aly Abdi idet han overekker kringla til Eika.

– Det skulle jo bare mangle, i tillegg så er det jo dere som gjør all jobben, sier hun tydelig preget over oppmerksom­heten.

Samarbeide­r om frukt

Hver dag går elever fra voksenoppl­aeringa i Skien bort til Kiwi Falkum for å hente frukt som egentlig skal kastes.

Det var rådgiver ved voksenoppl­aeringa, Mette Cecilie Anker, som tok initiativ til samarbeide­t mellom Kiwi og voksenoppl­aeringa.

– Vi så at flere av elevene her var litt daffe på morgenen. Det handler om at mange ikke har tid eller råd til å få i seg en ordentlig god frokost før skolestart, sier hun.

Hun hørte derfor med fruktansva­rlig på Kiwi, om det var mulig å få den frukten de skulle kaste.

– Det forslaget var det veldig enkelt å si ja til for det syntes jeg var en skikkelig god idè. At noen får nytte av maten som vi utgangspun­ktet kaster i søpla, er jo kjempe ålreit, sier Eika.

130 elever får nytte av det

– Det at vi kan hente frukt herfra gjør at 130 elever hos oss får en god start på dagen, sier Anker.

Opplegget startet i høst, og hver dag henter elever frukt fra Kiwi 12.30.

– Vi har organisert det slik at elevene får litt ekstra arbeid. Dette gjør at vi kan tilby en fruktfroko­st til elevene tirsdag– fredag, sier Anker.

Hun er glad for at den naermeste butikken har blitt med på opplegget, og er svaert takknemmel­ig ovenfor Eika.

Anker håper at flere butikker vil følge etter.

– Det er flere som gjør det samme, og jeg håper at flere butikker vil følge etter. Det kastes alt for mye brukbar mat, og det her viser at mange kan ha nytte av den maten som butikkene ikke kan selge, sier Anker.

– Jeg er helt enig. Selv om maten ikke ser bra nok ut til å selges, så kan den absolutt spises, sier Eika som nå har julekringl­e en god stund framover.

 ??  ?? GLEDE: Det var mye glede da elev ved voksenoppl­aeringa Osman Aly Abdi (i midten) overrasket Kari Elisabeth Eika (til høyre) med julkringle for innsatsen hun gjør.
GLEDE: Det var mye glede da elev ved voksenoppl­aeringa Osman Aly Abdi (i midten) overrasket Kari Elisabeth Eika (til høyre) med julkringle for innsatsen hun gjør.
 ?? FOTO: JONAS FOSSING ?? FRUKT: Her er fruktansva­rlig ved Kiwi, Kari Elisabeth Eika sammen med ansatte og elver ved voksenoppl­aeringa i Skien.
FOTO: JONAS FOSSING FRUKT: Her er fruktansva­rlig ved Kiwi, Kari Elisabeth Eika sammen med ansatte og elver ved voksenoppl­aeringa i Skien.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway