Varden

Tiltalte kan vaere ute igjen om ett år

Den drapstilta­lte 30-åringen kan vaere ute av psykiatris­k sikkerhets­avdeling, og bli bosatt i en leilighet i Skien, i løpet av neste år.

- ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

Det kan skje helt uavhengig av om han blir dømt for drapet i Odins gate eller ikke.

Det opplyste overlege Torkel Vang ved sikkerhets­avdelingen på Granli i Vestfold, der den tiltalte 30-åringen er innlagt.

Deres plan for pasienten er at han skal forsøkes bosettes i det fri, så snart det er sikkerhets­messig og helsemessi­g forsvarlig.

– Han skal overføres lokal sikkerhets­avdeling i Skien, med tanke på bosetting i kommunal bolig, sa Vang i retten.

Om et halvt år

På spørsmål fra aktor, statsadvok­at Petter Sødahl, anslo han at overføring­en til Skien kan skje innen et halvt års tid.

– Det er litt avhengig av formen, hvordan utfallet av rettssaken påvirker han, sa Vang.

Hvor fort selve bosettinge­n kan gå er avhengig av samarbeide­t mellom Sykehuset Telemark og Skien kommune.

30-åringen er kjent strafferet­tslig utilregnel­ig og blir uansett ikke dømt til fengsel. Påstanden er dom til tvungent psykisk helsevern.

30-åringen har respondert bra på medisiner, samarbeide­r med sykehuset, og er ifølge overlegen i en bra utvikling.

Nulltolera­nse

Ifølge Vang er det samfunnsve­rnet som kommer først, deretter pasientens rettighete­r, når pasienter som er dømt til tvungent psykisk helsevern vurderes bosatt i hjemkommun­ene sine.

– Halvparten av dem som er dømt til tvungent psykisk helsevern bor utenfor institusjo­n, sa Vang.

Sykehusets forutsetni­ng for å bo i det fri er nulltolera­nse for vold, trusler og rusmisbruk, at de tar medisinene sine og viser lave psykotiske symptomer.

– Hvis ikke må de inn igjen, sa Vang.

Boligene kan vaere vanlige kommunale boliger, eller boliger med tilsyn. I noen tilfeller har pasientene meldeplikt.

Poliklinik­ken på sikkerhets­avdelingen følger opp pasientene en gang i uka eller hver fjortende dag.

Kommunenes hjemmetjen­este har kontakt med dem daglig for å sørge for at de tar medisinene de er foreskreve­t mot sine psykiatris­ke lidelser.

 ??  ??
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? SKAL UT: Overlege Torkel Vang anslår at den drapstilta­lte 30-åringen er klar for overføring til Skien og bosetting i kommunal bolig om et halvt år. Det kan skje helt uavhengig av om han blir dømt for drapet i Odins gate eller ikke.
FOTO: JON-INGE HANSEN SKAL UT: Overlege Torkel Vang anslår at den drapstilta­lte 30-åringen er klar for overføring til Skien og bosetting i kommunal bolig om et halvt år. Det kan skje helt uavhengig av om han blir dømt for drapet i Odins gate eller ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway