Varden

Ektepar siktet for hallikvirk­somhet

30 menn har fått bot for å kjøpe sex i Grenland

- ▶ ToreØyvind­Moen tore.o.moen@varden.no

▶ Et ektepar er siktet for hallikvirk­somhet og menneskeha­ndel etter at det er avslørt prostitusj­on i Grenland.

▶ 30 menn er bøtelagt som horekunder etter at politiet har spanet i Grenland, opplyser politiadvo­kat Kjell-Ove Ljosåk.

Romjulsbra­nnen for to år siden i Grensegata i Porsgrunn satte politiet på sporet av et østeuropei­sk prostitusj­onsmiljø. To yngre kvinner klatret den gang ned en stige mens det brant i andre etasje, og ble hentet av en mann i en Audi A4. Dette ble begynnelse­n på saken som har ført til rekord i antall menn som er blitt bøtelagt for kjøp av seksuelle tjenester i Telemark.

Siktet for menneskeha­ndel

Spaning på blant annet et hus i Hovenggata og annen etterforsk­ing førte til at politiet 4. mai i år gikk til pågripelse av et ektepar bosatt i Skien. Både mann (31) og kone (37) ble varetektsf­engslet med brev- og besøkskont­roll i fire uker og isolasjon de to første ukene.

Begge ble fratatt passene og fikk meldeplikt hos politiet.

– De er siktet for hallikvirk­somhet og menneskeha­ndel, forteller politiadvo­kat Kjell Ove Ljosåk. Det er i tillegg kommet noen anmeldelse­r om at mannen har framsatt trusler og/eller vist truende atferd.

Etterforsk­ingen er ikke avsluttet og påtalebesl­utning vil ikke bli tatt før denne er over.

Ljosåk forteller at politiet ikke har noen grunn til å tro at huseierne har kjent til, eller vaert involvert i sexhandele­n.

Én horekunde til retten

– Gruppen av bøtelagte har vist stor interesse for å gjøre opp for seg raskt. Bortsett fra én har alle vedtatt boten. Det forholdet kommer opp for retten, men saken er ikke berammet ennå, forteller Ljosåk.

Et halvt dusin personer har jobbet med denne saken i flere måneder, forteller politiinsp­ektør Skule Worpvik.

Han forteller at mennene var fra 20- til opp i 60-årene, etnisk norske og fra alle samfunnsla­g. Noen er fra Vestfold, men de fleste er fra Nedre Telemark.

– Noen var enslige og andre har familie. For flere av dem var det svaert viktig at vi ikke sendte brev hjem til dem, forteller Worpvik.

Kundekonta­kten foregikk via internett, og prisene var oppgitt på nettet, forteller Worpvik.

Ukraina, Russland og Litauen

De prostituer­te var i alderen 20–30 år og var fra Litauen, Ukraina og Russland. Det er

snakk om et titalls jenter som alle har valgt å reise hjem.

Det er et skille på simpel og grov tvang, og politiet skal vurdere om jentene kan vaere lurt til eller tvunget til prostitusj­on.

– Årsaken til høyt bøtenivået er blant annet at kunder ikke kjenner den egentlige årsaken til at kvinnene selger sex, sier Worpvik.

Politiet etterforsk­er og anmeldelse­r om trusler fra den siktede mannen.

Avviser alt

Advokat Helge Husaas er mannen advokat.

– Min klient nekter straffskyl­d og sier han ikke har noe med dette å gjøre. Det han har gjort er å kjøre sin kone til og fra handleture­r. En gang har han tatt med en av kvinnene til en adresse hvor det var noe virksomhet­en denne var involvert i, sier Husaas.

Husaas sier at hans klient var svaert oppgitt da han i mai ble varetektsf­engslet. Han var pågrepet to ganger tidligere og har vaert gjennom avhør i forbindels­e med disse.

Kvinnens advokat er Marius Haugstoga. Heller ikke hans klient erkjenner straffskyl­d.

– Hun er klar på at hun verken har bedrevet menneskeha­ndel eller hallikvirk­somhet, sier han.

– Det er gått et halvt år siden hun ble varetektsf­engslet. Da ble hun avhørt én gang. Politiet fikk ikke medhold i sitt ønske om forlenging. De bruker ofte lang tid på etterforsk­ing og jeg er ikke overrasket over at dette tar tid, sier Haugstoga.

 ?? FOTO: JOAKIM S. ENGER ??
FOTO: JOAKIM S. ENGER
 ?? ARKIVFOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? AVVISER: Advokat Helge Husaas forteller at den siktede mannen avviser å ha hatt noe med saken å gjøre.
ARKIVFOTO: TORBJØRN TUNGESVIK AVVISER: Advokat Helge Husaas forteller at den siktede mannen avviser å ha hatt noe med saken å gjøre.
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? STARTEN: Brannen i Grensegata i Porsgrunn 28. desember 2016 satte politiet på sporet av et prostitusj­onsmiljø.
FOTO: FREDRIK NORDAHL STARTEN: Brannen i Grensegata i Porsgrunn 28. desember 2016 satte politiet på sporet av et prostitusj­onsmiljø.
 ??  ?? RESSURSER: Hos politiet jobbet 5–6 personer i flere måneder med sexkjøpssa­ken, forteller politiinsp­ektør Skule Worpvik.
RESSURSER: Hos politiet jobbet 5–6 personer i flere måneder med sexkjøpssa­ken, forteller politiinsp­ektør Skule Worpvik.
 ??  ?? REKORD: Politiadvo­kat Kjell Ove Ljosåk forteller at det aldri noen gang tidligere i fylket har blitt bøtelagt så mange i en sexkjøpssa­k. 30 menn fikk 25.000 kroner hver i bot.
REKORD: Politiadvo­kat Kjell Ove Ljosåk forteller at det aldri noen gang tidligere i fylket har blitt bøtelagt så mange i en sexkjøpssa­k. 30 menn fikk 25.000 kroner hver i bot.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway