Varden

To timers responstid

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Klokken 04.40 mandag morgen fikk politiet melding om en trafikkuly­kke i Fyresdal. Klokken 06.32 meldte patruljen til operasjons­sentralen at den var på plass på ulykkesste­det. Det tok, med andre ord, politiet naermere to timer å komme dit.

▶ Dette skyldes neppe sommel. Lensmannen i Midt- og Vest-Telemark, Sigrid Dahl, sier til Varden at politipatr­uljen måtte kjøre tolv mil, noe som skulle tilsi at patruljen kan ha kjørt fra Skien eller Bø. Den kunne nesten og like gjerne ha kjørt fra Kristiansa­nd, og det hadde gått ut på det samme.

▶ Dahl er åpen og tydelig på at dette «er altfor dårlig og viser en av de største utfordring­ene vi har, nemlig at responstid­en til deler av lensmannsd­istriktet er for lang». Hun sier også at «det er frustreren­de å se at vi stadig kommer for sent og etter de andre nødetatene». Dahl skal ha ros for at hun er aerlig.

▶ Sett utenfra framstår det hele som flaut, men også dypt problemati­sk. Fyresdal-ordfører Erik Skjervagen (Ap) sier at «det er dette vi lever med hver dag», og har helt rett når han karakteris­erer responstid­en som «helt uakseptabe­l».

▶ Dersom dette eksempelet hadde vaert enestående, hadde det relativt kurant. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at det er det. Det er snarere gjennomfør­t undersøkel­ser som viser at det, i svaert mange tilfeller, er brannvesen og helsevesen som er først på stedet.

▶ Jo mer vi ser av den såkalte naerpoliti­reformen, jo fjernere blir politiet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway