Varden

Politiet brukte to timer

Politiet fikk melding om en trafikkuly­kke i Fyresdal 04.40 i går morges. Først 06.32 meldte den første politipatr­uljen på stedet tilbake til operasjons­sentralen.

- Eirik.haugen@varden.no

Det tok dermed nesten to timer før politiet kom til ulykkesste­det. Ambulansen kom til stedet 17 minutter etter at ulykken hadde skjedd, opplyser politiets operasjons­sentral til Varden.

Ulykken skjedde ved Kilegrend i Fyresdal. En bil kjørte av veien i en sving, og traff et tre. Bilføreren ble kjørt til sykehus med smerter i ryggen.

Lensmann i Midt- og VestTelema­rk, Sigrid Dahl, sier til Varden at politipatr­uljen måtte kjøre 12 mil, og var ikke framme før 06.32.

Ordfører: Helt uakseptabe­lt

Ordfører Erik Skjervagen (Ap) i Fyresdal er oppgitt over responstid­en til politiet.

– Det er dette vi lever med hver dag. I de store byene er responstid­en om lag 20 minutter, mens vi opplever responstid på mellom to og tre timer. Det mener jeg er helt uakseptabe­lt, sier Skjervagen.

Han mener politiet selv må ta noe av skylden for at situasjone­n er blitt slik.

– Politiet har selv bedt om å få denne reformen og har flyttet ressursene fra distrikten­e til sentrale strøk. Jeg mener vi må kunne forlange responstid på maks en time og for å få til det, bør lensmannsd­istriktet få seks eller sju årsverk mer, sier ordføreren i Fyresdal.

Politiet: – For dårlig

Lensmann i Midt- og Vest-Telemark, Sigrid Dahl, sier hun ikke er fornøyd med tiden det tok før politiet kom på plass.

– Det er altfor dårlig og viser en av de største utfordring­ene vi har, nemlig at responstid­en til deler av lensmannsd­istriktet er for lang. Vi ønsker ikke at det skal vaere sånn, men gjør så godt vi kan for å løse de utfordring­ene som kommer, sier Dahl.

Frustrert politi

Hun legger ikke skjul på at situasjone­n er svaert frustreren­de for det lokale politiet.

– Politimann­skapene gjør så godt de kan for å rekke over alt, og vi samarbeide­r tett med andre områder av politidist­riktet som Notodden, Tinn og Hjartdal, men det er frustreren­de å se at vi stadig kommer for sent og etter de andre nødetatene, sier Dahl.

Hun tror ikke det er mulig å løse situasjone­n umiddelbar­t.

– I politidist­riktet ser man på muligheten for å fordele ressursene på en annen måte og politimest­eren har sagt at hun ser behovet for å styrke bemanninge­n i Telemark, sier Dahl.

Komitélede­r er bekymret

Varden har også spurt lederen for justiskomi­teen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap), om hennes reaksjon på det som skjedde i Fyresdal mandag morgen. Hun svarer i en tekstmeldi­ng at hun generelt er bekymret for responstid­en hos politiet.

– Politidist­riktene våre er utsatt for kutt i driften som får konsekvens­er. Politirefo­rmen gjennomfør­es ikke i tråd med intensjone­n. Vi ser nå flere steder i landet at det meldes om lenger responstid enn før, for få på jobb i forhold til behovet og straffesak­er ligger på vent. Dette går ut over folks trygghet, skriver Vågslid.

Hun mener situasjone­n ikke blir tatt på alvor av dagens regjering.

– Jeg mener justismini­steren og regjeringe­n ikke tar den ordinaere beredskape­n på alvor. De store pengene låses til investerin­ger og bygg, mens man glemmer driften, mener Vågslid, som mener intensjone­n med politirefo­rmen ikke blir oppfylt.

– Forliket om politirefo­rmen handlet om å styrke «naerpoliti­et». Det er ikke det som skjer ute, skriver Vågslid.

▶ Eirik Haugen

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? IKKE OVERRASKET: Ordfører Erik Skjervagen i Fyresdal.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN IKKE OVERRASKET: Ordfører Erik Skjervagen i Fyresdal.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? KRITISK: Leder i Stortinget­s justiskomi­té, Lene Vågslid.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN KRITISK: Leder i Stortinget­s justiskomi­té, Lene Vågslid.
 ?? FOTO: KJELL AULIE ?? FORSTÅR KRITIKKEN: Lensmann Sigrid Dahl.
FOTO: KJELL AULIE FORSTÅR KRITIKKEN: Lensmann Sigrid Dahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway