Varden

18 års fengsel for Jemtland-drapet

Retten mener drapet på Janne Jemtland framstår som en ren henrettels­e og finner ingen formildend­e omstendigh­eter. Mandag ble ektemannen dømt til 18 års fengsel.

-

– Han var forberedt på at det kunne bli domfellels­e, og hadde bestemt seg for å anke på stedet. Anken gjelder både skyldspørs­målet, straffekra­vet og de sivile kravene, sier Svein Rishovd Jemtlands forsvarer, advokat Ida Andenaes, til NTB etter at dommen var forkynt mandag formiddag.

Retten har absolutt ingen tillit til at det den 47 år gamle tidligere fremmedleg­ionaeren har forklart om hendelsesf­orløpet som ledet opp til at Janne Jemtland (36) ble truffet i pannen av et skudd. Snarere tvert imot, tingrettsd­ommer Trond Christoffe­rsen slutter seg til karakteris­tikken av ektemannen som «en kald og kalkuleren­de drapsmann», gikk det fram da han leste domspremis­sene.

– Det er ikke vanskelig å forestille seg hvilken frykt Janne Jemtland må ha følt, ikke minst dersom hun ble oppmerksom på pistolen. Drapshandl­ingen framstår som en ren henrettels­e med et velrettet skudd midt i panna. Hans handlinger umiddelbar­t etter drapet vitner om en kald og kalkuleren­de drapsmann, sa han.

Dommen på 18 års fengsel er enstemmig, og ifølge forsvarern­e blant de strengeste som er gitt for forsettlig drap. Retten har ikke funnet noen formildend­e omstendigh­eter rundt drapet, men en rekke straffskje­rpende momenter», som det heter i domspremis­sene.

Må betale sønnene 800.000

Svein Jemtland er også dømt til å betale sine to sønner 400.000 kroner hver i oppreisnin­gserstatni­ng. Han fradømmes arven etter kona og retten til å få utbetalt hennes livsforsik­ring på 2 millioner kroner.

Retten mener det er grunnlag for å tilkjenne oppreisnin­gserstatni­ng til barna som går langt utover det normerte beløpet på 200.000 kroner, og argumenter­er for at guttene skal behandles likt, selv om eldstebror­en trolig har hatt en større påkjenning ved at han hørte krangelen, basketaket og skuddet.

– Barna har i realiteten mistet begge sine hovedomsor­gspersoner. Omstendigh­etene drapet skjedde under, og tiltaltes opptreden etter drapet, har påført dem påkjenning­er utover det som normalt må antas å vaere tilfelle i slike saker. Barna må leve videre med kunnskapen om at faren har drept moren, og etternavne­t deres vil i årene framover knytte dem til farens handling, leste dommeren.

Bistandsad­vokat Inger Johanne Reiestad Johansen ba om at eldstegutt­en ble tilkjent oppreisnin­g på 450.000 kroner og yngstemann 350.000 kroner. Hun støtter begrunnels­en for å likebehand­le dem.

– På lang sikt vil belastning­en på guttene vaere like stor, sier hun til NTB.

Hun poengterer dessuten at for eldstemann, hvis vitneprov er et hovedbevis i drapssaken, har det vaert svaert viktig å bli trodd av retten på det han har opplevd. Slik retten legger fram omstendigh­etene rundt drapet, er det åpenbart at guttens forklaring i all hovedsak er lagt til grunn.

Full uttelling for aktor

Janne Jemtland (36) døde natt til 29. desember etter å ha blitt skutt i pannen fra på kloss hold. Skuddet var i seg selv dødelig, men de rettsmedis­insk sakkyndige har konkludert med at kvinnen døde av drukning to til tre timer etter at hun ble skutt.

Ektemannen hevder det var hun som truet ham med våpen, og at det gikk av da han forsøkte å få det ut av hånden hennes. Retten avviser fullstendi­g denne forklaring­en og konkludere­r med at det var Svein Jemtland som hentet våpenet og truet kona. I et voldsomt basketak, som startet i andre etasje i bolighuset, hørte parets da 13 år gamle sønn hvordan moren skrek og hvordan det hørtes ut som om hun ramlet ned trappa til første etasje.

Retten mener ektemannen påførte henne seks ribbeinsbr­udd i basketaket, før han likviderte henne med et skudd fra rundt fem centimeter hold ute på gårdsplass­en.

– Retten har i hovedsak fulgt vår vurdering av bevisene i saken. Han er domfelt etter tiltale og til en straff som samsvarer med min påstand. Det er etter vår mening en riktig dom, sier statsadvok­at Iris Storås til NTB. (NTB)

 ?? TEGNING: NTB SCANPIX ?? DØMT: Rettstegni­ng av Janne Jemtlands ektemann i vitnebokse­n i Hedmarken tingrett.
TEGNING: NTB SCANPIX DØMT: Rettstegni­ng av Janne Jemtlands ektemann i vitnebokse­n i Hedmarken tingrett.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PÅRØRENDE: Broren til avdøde Janne Jemtland, Terje Opheim, i Hedmarken tingrett før domsavsige­lsen.
FOTO: NTB SCANPIX PÅRØRENDE: Broren til avdøde Janne Jemtland, Terje Opheim, i Hedmarken tingrett før domsavsige­lsen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? AKTOR: Iris Øst Storås.
FOTO: NTB SCANPIX AKTOR: Iris Øst Storås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway