Varden

Krangler om karbonfang­st før toppmøte

-

Tåkeprat og utsettelse­r fra regjeringe­n og KrF gjør at 2020-fristen for en beslutning om karbonfang­st og -lagring kan ryke, tror Ap. Alt er i rute, svarer KrF.

▶ Klimaforha­ndlere fra hele verden er denne uken samlet i Polen for å bli enige om et regelverk for gjennomfør­ingen av Parisavtal­en. Samtidig har KrF i behandling­en av statsbudsj­ettet forlatt sin tidligere ambisiøse linje for å få på plass karbonfang­st og -lagring (CCS) i Norge, ifølge Arbeiderpa­rtiet. Partiet mener regjeringe­n og KrF opptrer uansvarlig passivt.

– Tidligere har Venstre og KrF sørget for å presse Høyre og Frp på plass i denne saken, men nå har de tydeligvis fått beskjed om å holde seg i ro, sier Aps energi- og miljøpolit­iske talsperson Espen Barth Eide til NTB.

– Det er oppsiktsve­kkende å se at KrF bidrar til usikkerhet rundt tidspunkt for investerin­gsbeslutni­ng. Det kan se ut som de visker ut sin egen politikk på veien mot regjerings­makt, framholder han.

Både Eide og klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) deltar på FN-møtet i Polen.

Fangst og lagring av CO2 er teknologie­r som gjør det mulig å skille ut og lagre CO2 fra utslippene fra kull- og gasskraftv­erk og ulike industripr­osesser. Målet er å unngå utslipp av klimagasse­n CO2 i atmosfaere­n.

CCS regnes som et avgjørende bidrag for å nå målene fra Parisavtal­en om å holde den globale oppvarming­en godt under 2 grader.

Eide vedgår at regjeringe­n har rettet opp tidligere kutt i bevilgning­ene til forprosjek­ter for CCS i årets reviderte budsjett og i 2019-budsjettet. I revidert budsjett ble to forprosjek­ter, nemlig avfallspro­sjektet på Klemetsrud i Oslo og Norcems sementpros­jekt, sikret. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FORURENSER: Fangst og lagring av karbon (CCS) regnes som avgjørende for å nå målene i Parisavtal­en.
FOTO: NTB SCANPIX FORURENSER: Fangst og lagring av karbon (CCS) regnes som avgjørende for å nå målene i Parisavtal­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway