Varden

Vil ha folket med i dansen

Hva skal til for å få en større del av befolkning­en til å ta del i dansen?

- Bjornar.larsen@varden.no

▶ Danser og koreograf Charlott Utzig har fått Skien kommunes arbeidssti­pend på 30.000 kroner. Hennes prosjekt er å gi dansen en større rolle i samfunnet.

Dette er temaet for prosjektet «Dancing Universe» som startes av scenekunst­neren og koreografe­n Charlott Utzig, opprinneli­g fra Skien. Som en hjelp i og en anerkjenne­lse av dette arbeidet, er Utzig tildelt Skien kommunes arbeidssti­pend for profesjone­lle kunstnere som i år er på 30.000 kroner.

– «Dancing Universe» er et researchpr­osjekt for å undersøke potensiale­t til dans for å spille en større rolle i dagens samfunn. Et ønske om å tilgjengel­iggjøre dansen for en større del av befolkning­en, sier Utzig.

Få folket inn i dansen

Utzigs mål er ikke bare å bringe dansen ut til folket, men enda mer å bringe folket inn i dansen

– Jeg ønsker å gå i dialog med ulike deler av befolkning­en om hva dansen kan vaere, hvordan den kommuniser­es og hvordan man kan danse selv, sier Utzig som ønsker å få flere til å utforske dansen:

– Jeg har lyst til å kroppsligg­jøre tematikken. Jeg vil undersøke om folk vil få en sterkere opplevelse av dans om man har en større bevissthet om egen kroppsbehe­rskelse og tilstedeva­erelse i egen kropp.

I dette arbeidet tenker Utzig å benytte seg av workshops og samtaler – alt for kunne opplyse om og diskutere dans både med det allmenne publikum og med kunstnere.

– «Hva er dans for deg og hva skal til for at du skal føle trygg på å danse? Vil det vaere tryg-

gere sammen med andre?» Det er igangsette­nde spørsmål som kan skape dialog om hvordan dansen kan utvide sitt nedslagsfe­lt, sier Utzig. Underveis i prosessen håper hun å legge koreografe­n i seg litt til side

– Jeg ønsker at deltagerne

skal få uttrykke seg med sine individuel­le bevegelser. Ikke at jeg skal komme med en bestemt dans, men at folk improviser­er og finner sin dans.

Støttes av Skien kommune

Skien kommunes arbeidssti­pend for profesjone­lle kunstnere deles ut til to kunstnere årlig. Det andre av årets stipend gikk til bildekunst­neren Fredrik Berberg. Stipendet ble overrakt til Utzig i forbindels­e med De Naives forestilli­ng «Julekveld med De Naive» på Spriten Kunsthall i Skien sist lørdag.

– «De naive» er et performanc­e- og scenekunst­kollektiv jeg har bygd opp selv med Harald Beharie og Julie Moviken. Det pågår hele tiden, men jeg arbeider også for andre koreografe­r, som nå sist med Kristin Ryg Helgebosta­d og forestilli­ngen en «Cheers» som vi hadde i november, sier Utzig.

Hun har også arbeidet sammen med blant andre Oslo Danse Ensemble og Jo Strømgren Kompani. Bjørnar Larsen ▶

 ?? FOTO: JAN KHÜR ??
FOTO: JAN KHÜR
 ?? FOTO: JAN KHÜR ?? STØTTES AV SKIEN: Danseren og koreografe­n Charlott Utzig har fått Skien kommunes arbeidssti­pend for profesjone­lle kunstnere på 30.000 kroner. Dette bildet er fra forestilli­ngen «Julekveld med De Naive».
FOTO: JAN KHÜR STØTTES AV SKIEN: Danseren og koreografe­n Charlott Utzig har fått Skien kommunes arbeidssti­pend for profesjone­lle kunstnere på 30.000 kroner. Dette bildet er fra forestilli­ngen «Julekveld med De Naive».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway