Varden

Skrekkskad­en alle frykter

-

Veronica Kristianse­n strigråt sammen med søsteren da kneet ga etter. Et avrevet fremre korsbånd er alle håndballsp­illeres – også EM-troppens – store mareritt

Rett før EM sank Amanda Kurtovic sammen ute på banen. Smertehyle­ne gjorde at troppen umiddelbar­t skjønte hva som hadde hendt.

Veronica Kristianse­n har vaert på banen flere ganger når det fremre korsbåndet har røket for lagvenninn­er.

– Det er den største og mest brutale skaden i håndball. Du kan jo også få andre skader i tillegg til at det fremre korsbåndet ryker, sier hun til NTB.

– Du ser det veldig på reaksjonen til spilleren når det inntreffer. Jeg var ute på banen da storesøste­ren min røk av korsbåndet da vi spilte i Mjøndalen. Jeg begynte å gråte med henne ute på banen. Det er brutalt.

Faelt

Heidi Løke har spilt topphåndba­ll i mange år og sluppet unna stygge skader selv, men mange lagkompise­r er slått helt ut.

– Jeg tror ikke alle går rundt og tenker på at man skal unngå den, men det er absolutt den store skrekkskad­en. Jeg tror alle som opplever det ser på det som noe av det verste man kan oppleve. Det gjør definitivt jeg også, sier Løke til NTB.

– Man får vondt langt inn i sjela. Man merker hva det er på hylene. Jeg har dessverre opplevd dette mange ganger. Vi hadde en periode i Györ der fem spillere var ute med denne skaden samtidig.

Nora Mørk er en av mange norske landslagss­pillere som er rammet av skrekkskad­en.

– Det ene er at veien tilbake er veldig lang og at det krever mye. Noe annet er risikoen for at det kan skje igjen. Den er jo større når det først har hendt. Det er en forferdeli­g følelse å høre et annet menneske ha det så vondt, sier Kari Brattset til NTB.

Ofte

Lars Engebretse­n er en av Norges fremste eksperter på kneskader. – I Norge er det cirka 4000 korsbåndsk­ader per år. Omtrent 2000 blir operert. Det vil si at mange kan klare seg fint uten korsbånd, men ikke på høyt nivå i rotasjonsi­dretter som håndball, sier Engebretse­n til NTB.

– Etter operasjone­n kreves det en svaert krevende opptrening i seks til tolv måneder. De fleste håndballje­ntene vil ikke vaere tilbake i håndball før man har jobbet med rehabilite­ring i minst ni måneder.

– Dersom man får en meniskskad­e i tillegg til korsbåndsk­ade, vil omtrent halvparten av pasientene få slitasje i kneet som vises på røntgenbil­der. Det kan kreve ytterliger­e kirurgi 10-20 år etter skaden, sier Engebretse­n.

Norge møter Nederland tirsdag og Spania onsdag i EMs hovedrunde. To seirer kan gi norsk plass i semifinale­n. Det kan bli målforskje­llen som avgjør etter onsdagens senkamp mellom Tyskland og Nederland. (NTB)

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? SMERTE: En gråtende Amanda Kurtovíc får trøst av lagkaptein Stine Bredal Oftedal etter å ha pådratt seg en alvorlig kneskade.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX SMERTE: En gråtende Amanda Kurtovíc får trøst av lagkaptein Stine Bredal Oftedal etter å ha pådratt seg en alvorlig kneskade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway