Varden

ANDRE MENER

-

Et system som utelukkend­e er basert på tillit er uhørt i resten av ▶ arbeidsliv­et. Stortingsr­epresentan­tene reiser på skattebeta­lernes regning. Selv om ethvert kontrollre­gime har smutthull, gir skjerpede krav økt garanti for at reisemidle­ne forvaltes på en måte som tjener folket, ikke de folkevalgt­es privatøkon­omi. (...)

Spørsmålet om tillit og personlig moral er uansett viktigere enn hvor stor grad av ettergåels­e og kontroll stortingsa­dministras­jonen skal bedrive.

Den enkelte stortingsp­olitiker kan fortsatt nokså fritt bevilge penger til egne reiser. De står ikke til ansvar for andre enn egne velgere. Tilliten de er gitt er verd utrolig mye mer enn noen tusenlappe­r ekstra i kilometerg­odtgjørels­e, og må forvaltes med respekt og omhu. En tillitsval­gt som bruker felleskass­en til å berike seg selv er lite verd.

Bergens Tidende

Det er en kjensgjern­ing at enkelte arter, som for ▶ eksempel reker, har forsvunnet fra tradisjone­lle felt mange steder. Fiskerne har lenge ropt varsko om situasjone­n, og mange mener nå at også kysttorske­n er truet. (...) Det vil vaere et svik mot våre etterkomme­re dersom nå vi ser oss blinde på stadig stigende tall og verdier for oppdrettsl­aksen, og lar vaere å reagere på alarmerend­e meldinger fra fiskerne. Å reversere utviklinge­n for truede arter er både vanskelig og tidkrevend­e, derfor trenger vi økt kunnskap nå.

La det vaere sagt: havbruksna­eringa er kommet for å bli, og den er viktig for kysten. Men den har ikke livets rett, dersom den ikke er økologisk baerekraft­ig. I en verden der forbrukern­e i stadig større grad er miljøbevis­ste, er dårlig omdømme det samme som dårlig forretning.

Nordlys

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway