Varden

Venninnene inviterte til åpen moské

«Er du nysgjerrig på hvordan en moske ser ut og hva som foregår på innsiden?» Fire venninner spurte, og mange kom for å se.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Skien Moské hadde fullt program lørdag da de inviterte alle nysgjerrig­e til åpen dag. Rundt 100 personer stakk innom. Bak ideen sto fire venninner.

Levende lys på trappa og mengder med sko i hyllene på innsiden. Det var folksomt i moskeen i Hesselberg­gata. I døra får alle en klem før de forsvinner ut i vintermørk­et igjen.

– Moskeen i Skien er alltid åpen, men det er første gang vi inviterer folk til å komme for å få informasjo­n, forklarer Larin Hnana. Hun tar imot og viser inn i det store rommet med røde tepper på gulvene og vakre fliser på gulvene.

– Hvorfor må vi ta av oss på beina, vil jeg vite; er det på grunn av religion eller renslighet?

Jo, det er sånn at vi alltid sitter på bakken, og da sitter vi ofte på gulvet her inne, så det handler om å holde teppene pene og rene, forklarer hun.

Åpent hus med mat

Denne dagen sitter ikke folk på gulvet, men på stolene som er båret inn for alle de som ikke er vant til å sitte på gulvet.

Da de fire venninnene fikk ideen om å ha åpent hus med informasjo­n, gikk de til ledelsen i moskeen og spurte om det var ok, og det syns de, så fra klokka fire til åtte på lørdag var det foredrag og informasjo­n, og selvsagt også mye god mat med frukt og kaker til dessert.

Skien moske ble etablert i 1997, og for fem år siden overtok de lokalet i Hesselberg­gata. Dette er moske som fylles av troende gjennom hele uka og saerlig til fredagsbøn­nen.

Trenger åpenhet, ikke murer

Oddmar Grøsaker var en av dem som stakk innom lørdag ettermidda­g.

– Jeg har så mange venner blant innvandrer­ne, og de har mast på meg for at jeg skulle ta en tur i moskeen, så i dag passet det, sier han. Han var ikke i tvil om at den typen treff var med på å bryte ned barrierene.

– Det er jo noen som tror at alle muslimer er terroriste­r, sa han.

Han var ikke i tvil om at vi må ha åpne forhold hvis vi skal har fred i verden.

– Vi trenger ikke murer, sier han. Han syntes besøket var så hyggelig at han godt kunne tenke seg å komme igjen.

Toralf Andersen var en annen som satt og hørte på foredrag om islam.

– Dette har vaert en veldig positiv opplevelse, sa han. Han syntes han var godt veldig godt mottatt.

– Vi må respektere hverandres meninger, sier Andersen.

Så var det nytt foredrag. Denne gangen med François Elsafadi. Han var opptatt av at nyheter som omhandlet muslimer stort sett var negative og at dette farget alle folks holdninger, ikke bare etnisk norske, men også muslimer.

– Moskeen er åpen for alle, og det er lov å stille spørsmål, også kritiske, sa han.

Det er jo noen som tror at alle muslimer er terroriste­r Oddmar Grøsaker, gjest

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? INITIATIV: De fire venninnene Zakiya Wardy (t.v.), Emina Jendi, Yousra Roshdi og Larin Hnana tok initiative­t til en åpen moske med informasjo­n om hva islam er.
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN INITIATIV: De fire venninnene Zakiya Wardy (t.v.), Emina Jendi, Yousra Roshdi og Larin Hnana tok initiative­t til en åpen moske med informasjo­n om hva islam er.
 ??  ?? INFORMASJO­N: Francios Elsafadi var opptatt av hva nyhetene gjør med oppfatning­en til folk.
INFORMASJO­N: Francios Elsafadi var opptatt av hva nyhetene gjør med oppfatning­en til folk.
 ??  ?? POSITIVT: Oddmar Grøsaker (t.v.) og Toralf Andresen var to av dem som besøkte moskeen lørdag ettermidda­g.
POSITIVT: Oddmar Grøsaker (t.v.) og Toralf Andresen var to av dem som besøkte moskeen lørdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway