Varden

«Jeg har rett til å slippe å dø alene»

«Og jeg har rett til å få dø i fred og med verdighet.

- Grethe Trovi Duesund KrF Notodden

Jeg har rett til å bli behandlet av omsorgsful­le, medfølende, kyndige mennesker som vil prøve å forstå mine behov og som vil oppleve det som givende å hjelpe meg å møte min død.» Dette er sitert fra utredninge­n om Livshjelp ( NOU 1999). Noen steder i helsevesen­et tilstrebes denne normen, men langt fra over alt.

Da jeg tok min sykepleier­utdanning tidlig på 70 tallet var dette med «fastvakt» hos døende helt vanlig. Jeg var ofte leid inn ekstra for å bare vaere hos den døende, for å gi lindrende pleie, vise respekt og gi naerhet i de siste levedøgn eller timer.

Jeg mener at vi kan påføre døende mennesker ekstra lidelse og bekymring ved at de ikke føler seg trygge på å få hjelp og omsorg de siste dager eller timer av livet. Det er ikke slik omsorg vi skal ha. I yrkesetisk­e retningsli­njer for sykepleier­e står det at «grunnlaget for all sykepleie skal vaere respekten for det enkelte menneskes liv og iboende verdighet». Det betyr at vi skal tilby barmhjerti­ghet, respekt og omsorg og det skal vaere med kvalitet.

For mennesker som ikke har naer familie eller andre som kan vaere tilstede i livets sluttfase, er dette med fastvakt ekstra viktig. Fastvakt er også viktig som støtte for pårørende. Kravet til kvalitet er like gjeldende både i og utenfor institusjo­n. Derfor er sykepleier­en / helsefagar­beideren sitt ansvar å lindre og bidra til en verdig død.

Jeg vet at kommunehel­setjeneste­ne er presset og at det må gjøres prioriteri­nger, men det kan ikke vaere en salderings­post å velge å la mennesker dø alene.

Som KrF-politiker kjemper jeg for menneskeve­rdet og ønsker å løfte dette frem som en viktig sak å kjempe for. I 2019 må ingen dø alene. Det er uverdig. Vi kan ikke godta at denne delen av helseomsor­gen har gått tilbake siden 70 tallet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ALENE: Det kan ikke vaere en salderings­post å velge å la mennesker dø alene, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX ALENE: Det kan ikke vaere en salderings­post å velge å la mennesker dø alene, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway