Varden

Varden tok en ringerunde til de ti partiene i bystyret. Spørsmålet var: Hva gjør dere med parkerings­problemati­kken på Franklinto­rget?

-

Anne Karin Alseth Hansen, Høyre: – Vi vil se på saken. Høyre forstår de naeringsdr­ivendes bekymring. Vi må se på andre muligheter for å få til flere parkerings­plasser.

Tord Samdal, Kristelig Folkeparti: – Vi har ønsket oss et parkerings­hus i Helleberge­t slik Skien har fått til med Bygarasjen. Partiet har ennå ikke konkret diskutert parkerings­problemati­kken på Franklinto­rget, men vi ønsker å ta hensyn til de handelsdri­vende. Vi må imøtekomme deres ønsker om å ha en levende bydel. Argumentet mot privatbile­r har vaert av miljøhensy­n, men om ti til 20 år kjører vi alle rundt i biler som ikke forurenser.

Premisset på sikt kan ikke vaere miljø, men at bilen også tar plass.

Trond Ingebretse­n (Ap), leder i Utvalget for Miljø og Byutviklin­g: – Vi skal diskutere parkerings­problemati­kken i sentrum på førstkomme­nde utvalgsmøt­e 22. januar. Arbeiderpa­rtiet ønsker å lytte, men endringen på Franklinto­rget henger sammen med planene for en grønn lenke i byen, så vi kan ikke love store endringer. Når det gjelder Franklinto­rget har det aldri vaert meningen at det skal se slik ut. Det er nødvendig å se på spilleromm­et vårt, men jeg tror ikke det er så stort.

Anne Kristine Grøtting, Senterpart­iet: – Jeg syns dette er problemati­sk. Vi må passe på at det blir nok parkerings­plasser, så jeg forstår naeringsli­vets bekymringe­r.

Man kan bli litt maktesløs overfor Bypakka og alle ekspertene. Vi har mange flotte planer, men vi må ikke glemme funksjonal­iteten. Vi må jo bruke sentrum. Jeg ønsker meg en motsatt utvikling som gir oss mer tilgjengel­ighet.

Pål Berby, Rødt: – Porsgrunn kommune tar altfor dårlig vare på de små naeringsdr­iverne. Vi trenger en gjensidig dialog. Jeg mener Rødt kanskje har vaert aller tydeligst på å fronte denne debatten. Det vi ser er at de store får, mens intensjone­ne om å redusere bilbruken fører til at vi tømmer Storgata. Jeg mener at planene for Franklinto­rget vil gjør det vanskelige­re for gående og helt umulig for syklende. Dette er et spill for galleriet. Vi ødelegger rett og slett byen.

Osebakken er et forferdeli­g eksempel. Her skal vi gjør alt bra for biltrafikk­en mens vi i andre enden fjerner parkerings­plassene. Vi får den byen vi fortjener til slutt.

Vi hadde trengt en handlingsp­lan for de små naeringsdr­iverne. Jeg forstår veldig godt frustrasjo­nen deres bare se hvordan vi durer i vei med tanke på gravearbei­d. Vi burde gitt dem en kompensasj­on for mye av den ulempen vi påfører dem.

Gro Lorentzen, Sosialisti­sk Venstrepar­ti: – Partigrupp­a har ennå ikke diskutert parkerings­problemati­kken på Franklinto­rget, men vi må jo ha parkerings­plasser.

Åge Frisak, Venstre: – En parkerings­garasje i Helleberge­t hadde løst dette problemet. Da hadde vi fått de parkerte bilene vekk fra gateplan. Nå ønsker de i stedet å ta torget til Hammondgår­den til parkerings­hus. Da burde vi heller ha bygd en parkerings­kjeller her. Samtidig vil jeg si at både Isaksen Storgaten AS og Trendhuset Jans Klaer har egne parkerings­plasser i bakgården; disse kunne de jo åpnet for kundene sine også.

Hvis vi vil ha trafikk på Franklinto­rget må vi også ha parkerings­plasser, spørsmålet er hvor mange? En av utfordring­ene i Porsgrunn er at vi har forskjelli­ge parkerings­regimer. Vi må få felles regler for Down Town og sentrum. Men jeg er enig i at vi må tilrettele­gge for flere parkerings­plasser, men det må også se naturlig ut.

Adrian Ness Løvsjø, Fremskritt­spartiet: – Jeg er helt enig med handelssta­nden. Frp tror ikke på et bilfritt sentrum. Vi er også imot planene om et Franklinto­rg som «shared space». Vi tror ikke på løsningen for vi tror både butikkene og bedriftene får problemer. Kantparker­ing kan vaere et alternativ. Jeg mener vi må ta en ny runde. Jeg frykter en butikkdød som vil legge Storgata øde. De som legger igjen penger i butikkene, kommer verken på sykkel eller med buss. Vi kan ikke drifte et bysentrum uten tilgjengel­ighet med bil. De fleste av oss har mye press i hverdagen med tanke på jobb og barn som skal fraktes hit og dit.

Sverre Siljan, By- og Naermiljøp­artiet: – Jeg har stor forståelse for synspunkte­ne til de naeringsdr­ivende rundt Franklinto­rget. By- og Naermiljøp­artiet hadde håpet vi skulle fått til en parkerings­garasje i Helleberge­t. Slik vi ser det, hadde vi trengt to parkerings­hus; både Helleberge­t og Hammondtor­get.

Vi har samtidig en utfordring med parkerings­regimet. Vi må nok redusere gratispark­eringen fra to til en time. Det har jeg sans for. Men kommunen har mange oppgaver, så vi hadde trengt en privat investerin­g i et parkerings­hus.

Hilde Forberg Andersen, Miljøparti­et De Grønne: – Parkering er en utfordring for vi ønsker oss jo ei blomstrend­e Storgate og dermed bilene vekk fra gateplan, men det er viktig med parkerings­plasser. Vi i MDG tenker at Porsgrunn trenger et løft, men jeg skjønner bekymringe­ne til de naeringsdr­ivende. Vi må lage gode ordninger for parkering for kunder, og ikke de ansatte.

Jeg mener at løsningen for Franklinto­rget er riktig, så jeg støtter ikke dette forslaget om de 19 parkerings­plassene. Hvis du har en butikk med busstopp på utsiden må da det vaere bra. Undersøkel­ser har vist at det er ikke nødvendigv­is de kundene som kommer med bil som handler mest; faktisk handler de gående og syklende mer. Dette er et veldig sammensatt bilde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway