Varden

Frykter BMW-tyver

Hos Bilia i Skien plasseres tyvenes favorittbi­ler innendørs for å hindre tyverier.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

▶ – Vi har bemannet kameraover­våking og plasserer flest mulig biler innendørs om natta, forteller Ruben-Andre Kaasa, daglig leder av Bilia i Skien.

Bakgrunnen er BMW-tyveri i Vestfold for ikke lenge siden. Rådene om å passe litt ekstra på bilen er verd å merke seg også for bileiere.

Nye BMW-tyverier

Sikkerhets­nivået er for tiden oppgradert hos BMW-forhandler­en.

– Bilia har gått ut med advarsel til alle forhandler­ne og vi er inne i en periode hvor vi er ekstra nøye med sikkerhete­n. Det vi vet er at det er forrige generasjon 5-serie, X3, X5 og X6 som er de mest attraktive bilen å gjøre innbrudd i. Det er ratt, navigasjon og også lykter som gjerne stjeles, forteller Kaasa.

Store ødeleggels­er

I det verste tilfellet kom reparasjon­ene på en bil for noen år siden på 300-400.000 kroner hos butikken i Skien.

– En ting er det som stjeles, i tillegg kommer ødeleggels­ene som kan bli store. Vi har opplevd at det er brukt brekkjern, men i de fleste tilfellene har det vaert snakk om knuste ruter for å komme raskt inn i bilen. Fra parkeringe­n forsvant det for et par år siden en bil mens begge nøklene var i butikken og det aldri var bestilt ekstranøkk­el.

– Vi oppbevarer nøkler i safe. Det kan og vaere en god idé for bileiere å oppbevare nøkler i et eget nøkkelskap av metall hjemme, sier Kaasa.

Forsterker nøkkelsign­aler

I mange tyverier ved privatboli­ger har tyver brutt seg inn i biler ved å forsterke «keyless» signalene fra nøklene. Én tyv kan stå ved et hus og fange opp signalet fra eierens nøkkel. Dette sendes over til en annen som står ved bilen med en mottaker. Starter motoren, kan bilen kjøres uten nøkkel.

– Legg bilnøkkele­n i aluminiums­folie, det blokker effektivt nøkkelens signaler, råder TV2 Broom.

I 2017 ble 13 personer i en bande pågrepet for BMW-brekk i Norge. Da hadde politiet ifølge VG registrert 349 grove tyverier fra BMW-er i Norge. GPS, navigasjon­sutstyr og ratt var det som stort sett ble tatt. De 13 pågrepne den gang var alle fra to byer i Litauen.

– De nyeste BMW-ene er ikke interessan­te for tyvene lenger. Det er laget sikkerhets­mekanismer som gjør at tyvegods fra en bil ikke kan settes over på en annen, forteller Kaasa.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? PASSER PÅ: Daglig leder Ruben-Andre Kåsa hos Bilia i Skien har den brukte X5-en til 850.000 kroner og mange andre attraktive bruktbiler innendørs.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN PASSER PÅ: Daglig leder Ruben-Andre Kåsa hos Bilia i Skien har den brukte X5-en til 850.000 kroner og mange andre attraktive bruktbiler innendørs.
 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? SKADER: Dette er interiøret til en X5 etter at tyverier hadde brutt seg inn uten nøkkel i februar i fjor i Skien.
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN SKADER: Dette er interiøret til en X5 etter at tyverier hadde brutt seg inn uten nøkkel i februar i fjor i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway