Varden

Regjerings­forhandlin­g ene går tregt

De fire partiene som sitter i regjerings­forhandlin­ger, sliter med å bli enige om innvandrin­g og abort. Mandagens planlagte landsstyre­møter er utsatt.

- Christoffe­r Kjos Gabrielsen og Linus Røvik Hauge, NTB

Siden 2. januar har Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti sittet i forhandlin­ger, men de har fortsatt ikke blitt enige om en ny regjerings­plattform. Forhandlin­gene er i sluttfasen, men fremleggel­sen av en plattform kan la vente på seg i noen dager til.

Når forhandler­ne er blitt enige, skal sentrale politikere i alle de fire partiene samles fysisk for å gjennomgå plattforme­n og komme med sine råd.

Dette skulle etter planen skje ved at landsstyre­ne møttes mandag, men dette er nå utsatt.

Uenigheter

NRKmelder at det fremdeles gjenstår viktige avklaringe­r på flere forskjelli­ge politikkom­råder.

Spesielt asyl- og innvandrin­gsfeltet beskrives i innspurten som svaert krevende av kilder med kjennskap til forhandlin­gene. På dette området skal Frp angivelig ha krevd en innstrammi­ng i antallet kvoteflykt­ninger, noe som sitter langt inne for Venstre og KrF.

Kanalen melder også at det er grunn til å tro at KrF vil få gjennomsla­g for et forbud mot såkalt tvillingab­ort, men at dette kanskje ikke er nok for det splittede partiet.

I beredskap

Svaert lite har lekket ut fra forhandlin­gene, som etter planen skulle ta mellom halvannen og to uker, og det er blitt jobbet gjennom helgen på Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland i et forsøk på å komme til enighet.

En kilde i et av partiene opplyser til NTB at det hele tiden har vaert usikkerhet om tidspunkte­t for landsstyre­møtene, men at landsstyre­t vet de må vaere i beredskap.

En annen sier at dette tar tid og bekrefter at landsstyre­ne sitter

stand by.

Fredag ettermidda­g meldte NRK at regjerings­plattforme­n trolig vil bli presentert på mandag, men etter det NTB erfarer, kan det komme til å drøye til tirsdag eller onsdag før plattforme­n blir lagt fram.

Seirer og kameler

Det knytter seg spenning til hvilke seire det enkelte parti vil få og hvor store kameler partiene må sluke for å komme til enighet.

Torsdag ble Frp-nestor Carl I. Hagen hentet inn, tilsynelat­ende for å advare forhandler­ne om konsekvens­ene dersom hans parti ikke får en blank seier på innvandrin­gsområdet og tommel opp fra de andre partiene for å stramme inn innvandrin­gspolitikk­en.

Utspillet fra tidligere justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) om å innføre begrensnin­ger i barnetrygd­en for at innvandrer­e skal føde faerre barn, har samtidig vakt avsky i KrF.

 ??  ?? OPTIMISTIS­K I STARTEN: Statsminis­ter Erna Solberg, Frp-leder og finansmini­ster Siv Jensen, Venstre-leder og kulturmini­ster Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utenfor Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland da regjerings­forhandlin­gene startet onsdag 2. januar.
OPTIMISTIS­K I STARTEN: Statsminis­ter Erna Solberg, Frp-leder og finansmini­ster Siv Jensen, Venstre-leder og kulturmini­ster Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utenfor Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland da regjerings­forhandlin­gene startet onsdag 2. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway