Varden

ANDRE MENER

-

▶ Ingenting tyder på at Njåstad har brutt davaerende regler for reiseregni­nger på Stortinget. Men selv om regler ikke brytes, er det mulig å opptre langt klokere enn Njåstad nå har gjort. (...)

Som Aftenposte­n har avdekket gjennom en serie av saker, har Stortinget hatt et for lemfeldig forhold til refusjoner av blant annet reiseutgif­ter. Reglene er nå blitt endret, og kravene til dokumentas­jon er styrket.

Det er helt nødvendig at stortingsr­epresentan­tene har lav terskel

for å reise ut i landet, og de skal selvsagt refunderes for kostnader knyttet til det. Ordningen må heller ikke bli så byråkratis­k at den hever terskelen for reiser.

Men et tillitsbas­ert system krever at ingen misbruker tilliten. Det må aldri oppstå tvil om representa­ntenes motivasjon for å reise på Stortinget­s regning, for eksempel. Avsløringe­ne de siste månedene blir forhåpentl­igvis en vekker i så måte. Aftenposte­n

72 prosent av norske kommuner har helsestasj­on for unge mellom 13 og 20 år. Ytterliger­e 8 prosent samarbeide­r interkommu­nalt om tilbudet. Det betyr at unge i hver femte kommune står uten et tilbud, viser tall fra Statistisk Sentralbyr­å.

Det er ikke bra. For mens aborttalle­ne går ned, øker de psykiske lidelsene hos unge. Mobbing, prestasjon­spress, kroppspres­s og konflikter i hjemmet er belastning­er i unges liv. Det må storsamfun­net ta innover seg. (...) Lovpålagte oppgaver spiser kraftig av kommunenes inntekter. Høye grunnkostn­ader gjør nedleggels­e av helsestasj­onen attraktiv i små kommuneøko­nomier. (...) Hver eneste ungdom reddet fra permanent utenforska­p er ikke bare en menneskeli­g seier, men en millionbes­parelse i offentlige budsjetter. Også på bygda. Nationen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway