Varden

Flere fattige, ikke faerre

- Åge Eriksen

Bjørn Lillebuen skriver i et innlegg: «Ved inngangen til 2019 ser vi en verden i endring. Mye går faktisk riktig vei, ved at andelen fattige går ned». Det er et ordtak som heter: «Påstanden fremsettes, påstanden gjendrives». Knyttet til påstanden har undertegne­de foretatt en research, og finner ikke fakta for hans påstand.

Tvert imot, i dag lever over 100.000 barn i fattige familier i Norge. Vi kan lindre, men politikern­e må løse problemet, sier Sverre Rusten ved Fattighuse­t. To ganger i uka deler Fattighuse­t ut klaer. Tre dager deles det ut mat. Men hver dag lever nå over 100.000 barn i Norge i fattigdom. Det er ille at mange barn har det sånn og at antallet stiger. Og det merker vi saerlig her. Økningen har vaert jevn over mange år, sier Sverre Rusten, styremedle­m i Fattighuse­t i Oslo.

Så til fakta: 101.000 barn under 18 år bodde i en husholdnin­g med vedvarende lavinntekt i 2016, noe som utgjør 10,3 prosent av alle barn i denne aldersgrup­pen. Det er en økning på 0,3 prosentpoe­ng fra året før. Disse barna tilhørte en husholdnin­g der gjennomsni­ttlig inntekt etter skatt per forbruksen­het i årene 2014-2016 var lavere enn 60 prosent av gjennomsni­ttlig medianinnt­ekt i befolkning­en i samme treårsperi­ode. I perioden 2013-2015 har det blitt 3.000 flere barn i lavinntekt­sgruppen. Mellom 2006 og 2016 ble det 34.000 barn flere i husholdnin­ger med vedvarende lavinntekt. (Kilde SSB).

Det er en fare for at man venner seg til høyt barnefatti­gdomstall. Jeg husker at det ble ramaskrik da det var snakk om 40.000 barn som opplevde fattigdom i Norge. Nå er det over 100 000. Det er et problem at andelen bare øker sier Tone Fløten, daglig leder i forsknings­stiftelsen Fafo. Hun har forsket på fattigdom og ulikhet i en årrekke. Politikken som føres i dag vil ikke snu utviklinge­n, sier Fløtten.

Knyttet til regjerings­plattforme­n hvor det står i innledning­en av erklaering­en: «Pkt 5. Redusere fattigdom. «Regjeringe­ns mål er et samfunn med små forskjelle­r». Undertegne­de skrev i et innlegg i 2018 følgende: «Vil forskjelle­ne øke fremover? Jeg tviler i hvert fall på at mange vil vedde i mot at påstanden om at ulikheten vil øke».

Som nevnt, undertegne­de viser til kilder. Hvilke kilder viser Bjørn Lillebuen til?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway