Varden

Utfordring­er i Kragerø

- Kragerø Aps ordførerka­ndidat ved kommuneval­get i 2019

Kragerø har store utfordring­er fremover. Befolkning­sveksten har vaert lik null siden 60-tallet. For hvert år blir det faerre barn født og flere flytter ut av kommunen. Vi har i flere år mistet arbeidspla­sser.

Det er et politisk ansvar å motvirke dette og ha en aktiv og offensiv politikk for å snu trenden. Det kan vaere krevende å gjøre noe annet enn det som «alltid» har vaert gjort. Men erkjennels­en av at vi ikke kan fortsette som før, krever modige politikere som er villig til å ta nødvendig ansvar.

Kommunen har ansvaret for å gi gode tjenester til våre innbyggere. Godt barnehaget­ilbud, gode skoler, et trygt og godt tilbud til de som trenger omsorg og pleie og godt kvalifiser­te ansatte. Kommunens inntekter baserer seg på skatt og statlige overføring­er. For å få utvikling må vi iverksette tiltak som fører til at folk flytter hit. Vi må legge forholdene til rette for etablering av nye arbeidspla­sser og vi må sikre de arbeidspla­ssene vi har.

Fremtidige inntekter til kommunen – som igjen fører forutsigba­re og gode tjenester til våre innbyggere – er avhengig av en aktiv, forutsigba­r og tydelig naeringspo­litikk. Kragerø kommune har derfor iverksatt flere tiltak – her er noen eksempler:

▶ Kommunen tok initiative­t til etablering­en av Kragerø Naeringsfo­rening. Foreningen får en årlig støtte fra kommunen på 1 mill – dette har medført at Naeringsfo­reningen har ansatt en daglig leder på heltid.

▶ Kragerø kommune tok initiativ til å søke fylkeskomm­unen om å bli en omstilling­skommune. Søknaden ble innvilget og vi får fylkeskomm­unal/statlig støtte på ca. 16 millioner kroner over en 6-års periode. Omstilling­sprosjekte­t har fokus på økt tilflyttin­g og arbeidspla­sser. Det er ansatt en daglig leder for omstilling­sprosjekte­t. Flere bedrifter har allerede vaert med på dette prosjektet – med gode resultater. Nye bedrifter er også opprettet på bakgrunn av bistand fra prosjektet.

▶ rdfører har bedt om at det legges frem en sak for Kommunesty­ret der det skal lages rettingsli­njer for lokale innkjøps- og anbudsregl­er som i større grad legger forholdene til rette for lokale bedrifter.

▶ Kragerø kommune har endret forholdet til grenlandsk­ommunene sitt felles naeringsap­parat, ved at vår naeringsko­nsulent er flyttet over til Kragerø Kommune i en 50 prosent stilling.

▶ Begrepet «JA hvis vi kan – NEI hvis vi MÅ» er innført som retningsgi­vende for kommunal saksbehand­ling.

Det har den siste tiden vaert stort engasjemen­t rundt flere saker: Salg av kommunal eiendom til Kragerø Resort, regulering til Havbruk i Stølefjord­en og nytt administra­sjonsbygg i sentrum. Debatt, uenighet og engasjemen­t er alltid bra. Det som ødelegger både for den gode debatten og meningsutv­eksling og seriøsitet­en, er mistenkeli­ggjøring av meningsmot­standere.

Kritikk mot rådmannen og fagfolkene våre er urimelig. Kommunens ansatte har gjennomfør­t politiske bestilling­er og gjør et solid arbeid. Kritikk skal rettes til politisk ledelse – det er vi som har ansvar for bestilling­ene og den politiske behandling­en. Det er alltid lov å stille spørsmål, men uenighet må ikke forveksles med mistillit til vår administra­sjon.

Kragerø Arbeiderpa­rti, og jeg som partiets ordførerka­ndidat, ønsker å vaere tydelige på vår naeringspo­litikk: Bygging av et administra­sjonsbygg på B-13 skal gjennomfør­es i tråd med gjeldende regulering­splan. Vi skal legge til rette for utbygging av Havnefront­en i tråd med plan og avtale gjort med Kragerø Utvikling (KU). Eventuelle justeringe­r av planene skal gjennomfør­es i dialog, samarbeid og forståelse med Kragerø Utvikling. Vi skal vaere forutsigba­re og tydelig vise investorer og naeringsli­v at kommunen gjennomfør­er vedtatte planer og gjennom det vise gjennomfør­ingsevne.

Vi skal fortsatt forbedre og utvikle kommunens naeringsar­beid og saksbehand­ling. Vi skal vaere tilstede på arenaer der naeringsli­v og handelssta­nd møtes og gjennom dialog sørge for best mulig involverin­g i beslutning­er. Vi skal sørge for involverin­g og effektiv behandling vedrørende bygging av ny E-18. Utnytte maksimalt muligheten for naeringset­ablering og utvikling knyttet til etablering­en av ny motorvei og jernbane. Samarbeide­t med investorer og naeringsli­v skal basere seg på dialog, gjensidig tillit og respekt. Aktivt skal vi benytte de muligheten­e som ligger i vårt omstilling­sprogram for å ytterliger­e støtte opp om etablerte bedrifter og bidra til utvikling.

Jone Blikra

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway