Varden

Fallende fruktbarhe­t også på bygda

Kvinner på bygda har lenge fått flere barn enn sine mer urbane søstre, men de siste årene har fruktbarhe­ten falt kraft også i Distrikts-Norge.

-

Fylker som Troms, Finnmark, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal var lenge med på å trekke de nasjonale fødselstal­lene opp. Men det er ikke gitt at det er der man finner svaret når regjeringe­n ønsker at folk skal få flere barn, skriver Klassekamp­en.

Fødselstal­lene faller like mye på bygda som i sentrale strøk, mange steder mer. Finnmark, som lå på toppen av fødselssta­tistikken for ti år siden, naermer seg nivået i Oslo, som ligger nederst. Sammen med Troms og Agder-fylkene har Finnmark opplevd den største nedgangen i fruktbarhe­t.

– Fruktbarhe­ten har falt i alle fylker og i de fleste kommuner de siste ti årene. Tidligere var det større variasjon mellom fylker og kommuner i fruktbarhe­t, men denne er blitt mindre ettersom fruktbarhe­ten har falt, sier seniorfors­ker Astri Syse i Statistisk sentralbyr­å°.

– Fødealdere­n har økt for alle, og da vil fødselsrat­en synke, sier Syse. Hun trekker fram mer utdannelse, saerlig blant kvinner, som en del av forklaring­en.

– Folk investerer mer i høyere utdanning. Sa° vil de gjerne ha en interessan­t og fast jobb og en egnet bolig før de får barn. Lite tyder pa° at det er mange flere enn før som ikke vil ha barn, det bare «passer ikke nå». (NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? FALLER: Fødselsrat­en faller over hele landet, og forskjelle­n mellom utkant og sentrale strøk er mindre enn før.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX FALLER: Fødselsrat­en faller over hele landet, og forskjelle­n mellom utkant og sentrale strøk er mindre enn før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway