Varden

Mangler KrFentusia­sme

- Eirik Haugen Nyhetsreda­ktør

▶ Torsdag kveld ble det klart at Kristelig Folkeparti går inn i regjering med Høyre, Venstre og Fremskritt­spartiet og Norges første firepartir­egjering siden 1971 har sett dagens lys.

▶ Striden i Kristelig Folkeparti har neppe lagt seg selv om partiet nå er ferdig med den opprivende prosessen som førte partiet inn til det blå regjerings­alternativ­et. I KrFs landsstyre stemte 17 delegater mot regjerings­plattforme­n, mens 19 stemte for. Det betyr at partiet kun var én stemme unna å torpedere hele regjerings­prosjektet. Partiet er med andre ord like splittet som da landsmøtet i fjor, med knapt flertall, bestemte seg for å søke regjerings­samarbeid med Høyre, Fremskritt­spartiet og Venstre.

▶ – Det er sånn politikken fungerer, flertallet bestemmer, og det må jeg stille meg bak, sier fylkeslede­r i Telemark KrF, Erik Naes, til NRK, mens VG melder at i stortingsg­ruppa var det kun Geir Jørgen Bekkevold fra Telemark og Hareide selv som stemte mot. På en dag der man skulle tro at entusiasme­n var stor for å bli en del av en flertallsr­egjering, la Bekkevold ut følgende melding på Facebook: «I kveld mistet jeg partileder­en min!»

▶ Det er svaert vanskelig å se hvordan partiet skal forene krefter etter den prosessen partiet har hatt. Partileder­en har gått av og spliden har laget dype spor i hele KrF. Alle i partiet skal drive valgkamp på vegne av regjeringe­n om to år og det må bli halvhjerte­t. Når et parti går inn i en regjering ser man vanligvis entusiasme og ny giv, mens her er man altså i en situasjon der halve partiet helst ville ha en annen, politisk løsning. Det er vanskelig å se hvordan KrF skal komme seg videre etter dette halvåret.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway