Varden

Nå er traerne felt

Trepleier Espen Paulsen og Harald Skyer har hatt jobben med å felle åtte gamle traer Borgestada­lléen på fylkesvei 32.

- ▶ ▶ vendy.berg.hegle@varden.no

Traerne i Borgestada­lléen mellom Skien og Porsgrunn ble plantet av statsminis­ter Gunnar Knudsen i 1922. Alle traerne har blitt vurdert, og åtte av dem var døde, eller i ferd med og dø, og måtte felles. Den jobben har trepleier Espen Paulsen og Harald Skyer tatt seg av.

Torsdag ble de traerne felt, fire på hver side av alleen. Av sikkerhets­messige årsaker ble veien og gang- og sykkelstie­n stengt i noen få minutter idet traerne falt i bakken.

Fredag var Paulsen og Skyer i gang med opprydding­en. Paulsen forventer at arbeidet vil ta i alle fall et par arbeidsdag­er til uka.

– Hvis jeg ikke husker feil var det fem bøketraer, to hestekasta­njer og en eik som ble felt. Eika skal legges ut i naturen og bli et såkalt billehotel­l for å ta vare på det biologiske mangfoldet, mens resten skal Borgestad gård ha til eget bruk. Røtter og sånt kjører vi på dynga, sier Paulsen.

Motorsag og traer siden 1981

Paulsen er sertifiser­t trepleier, en yrkestitte­l ikke så veldig mange i Norge kan smykke seg med. Det var også Paulsen som vurderte traerne som har blitt felt ved Norges Bank denne uka.

– Jeg har vaert i yrket i mange år, og kjenner vel de fleste som driver med dette i Norge. Vi er vel rundt 50–60 stykker som driver med dette. Det har også litt med å gjøre at jeg har vaert sensor når folk har gått opp til eksamen i faget, sier han, og forteller at jobben innebaerer felling, tilstandsv­urdering, beskjaerin­g og rådgivning.

– Jeg har jobbet med motorsag og traer siden jeg begynte å jobbe i 1981. De første åra var jeg skogsarbei­der, og jeg har jobbet med urbane traer, traer i bybildet og i hager, i 25–30 år.

Nye traer skal plantes

Han har ikke fått reaksjoner på jobben som ble gjort i Borgestada­lléen, men sier det ofte er knyttet mye følelser til traer.

– Det som er viktig er at det kommer nye traer, og at Borgestada­lléen blir oppretthol­dt for framtidige generasjon­er. Det er mange som syns det kan vaere leit og synd at et tre må hogges, men det skjer jo fordi det er råttent eller sykt og går utover sikkerhete­n, sier han.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? OPPRYDDING: Espen Paulsen og Harald Skyer har felt åtte syke traer i Borgestada­lléen på oppdrag fra Statens vegvesen. Nå gjenstår opprydding­en.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN OPPRYDDING: Espen Paulsen og Harald Skyer har felt åtte syke traer i Borgestada­lléen på oppdrag fra Statens vegvesen. Nå gjenstår opprydding­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway