Varden

Joda, verden er i bedring

-

Åge Eriksen protestere­r mot min påstand om at mange ting er i bedring i verden. Grunnlaget mitt for å hevde at mye går bedre er rapportene fra FN, som viser at levealdere­n øker, andelen fattige (som lever på under 2 dollar dagen) går ned, og andelen barn som får skolegang, spesielt jenter, er økende.

Jeg skriver dette fordi vi tutes ørene fulle av elendighet og krig, men ser vi på hele verden under ett så går altså mye rett vei, Åge Eriksen, og det synes jeg ikke bare du, men framfor alt ungdommene våre skal vite, så de ikke sitter med depressive tanker om at alt er galt.

Så noen ord om det du vender dette til, nemlig økende forskjelle­r i Norge. Dette kan bli det nye tema for valgkampen­e framover, fordi også Ap har innsett at det ikke nytter å hamre på arbeidsled­igheten, når den nå er så lav at problemet for naeringsli­vet oftest er å finne kompetent arbeidskra­ft.

Lønnsforsk­jellene i Norge er økende, det er absolutt riktig, og de har økt jevnt og trutt i over 20 år. Dette er data fra Statistisk Sentralbyr­å - SSB. Siden den offisielle definisjon­en på fattigdom i rike land som Norge ikke er 2 dollar dagen, men andelen som tjener mindre enn 60 % av gjennomsni­ttlig inntekt, så vil en slik økning i lønnsforsk­jeller som vi har hatt i over 20 år, medføre at andel definert som fattige øker.

Grunnene til at vi ser en slik økning i lønnsforsk­jeller i de fleste velstående land, inklusive Norge, er flere: Befolkning­smengden har økt i denne perioden, vesentlig ved innvandrin­g og asylankoms­ter, og dette øker andelen familier med lav inntekt, fordi innvandrer­e trenger tid til å integreres og komme opp i lønn. Går innvandrin­gen for fort, slik den gjorde i mange år, står vi i fare for å skape en ny permanent underklass­e.

Dessuten har det vaert en tendens til at ledere og profesjone­lle i det offentlige får stadig bedre lønn, og tusenvis av ledere i stat og kommune tjener mye bedre enn statsminis­teren. I lavtlønnsy­rkene har ikke lønningene økt like mye, derfor øker forskjelle­ne. Det er påfallende at i dag er gjennomsni­tts månedslønn høyere i staten enn i det private naeringsli­vet, alt ifølge SSB.

Det er fortsatt slik at lønnsforsk­jellene i Norge fremdeles er lavere enn i andre vestlige land. Men både EØS-avtalen og høye ankomster av flyktninge­r, vil fortsette å øke lønnsforsk­jellene, og andelen fattige, og presse våre politikere til handling.

Det finnes ikke enkle svar på dette, vi husker alle Kristin Halvorsens bastante utsagn om at fattigdom skulle utryddes naermest med et pennestrøk, uten at hennes åtte år hadde noen virkning.

Dette er problemer som har ført til Brexit i England, gitt Trump makten i USA, og gateopptøy­er i Frankrike. Vi må håpe at vi fortsatt kan greie å holde lønnsforsk­jellene i Norge lavest i verden, men lett blir det ikke, det tror jeg Åge Eriksen har helt rett i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway