Varden

Lovstridig­e opptakskra­v?

Dagens krav til fysisk kompetanse utelukker funksjonsh­emmede totalt fra å kunne kvalifiser­e seg til Politihøgs­kolen.

- Masterstud­ent i rettsviten­skap, som spesialise­rer seg innen menneskere­ttigheter, miljørett og erstatning­srett

Den relevante lovgivning­a er primaert Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsloven av 2017. Formålet med loven er å fremme likestilli­ng og hindre diskrimine­ring på grunn av funksjonsn­edsettelse. Med likestilli­ng i loven menes likeverd, like muligheter og like rettighete­r.

For å sitere lovens § 6: Diskrimine­ring på grunn av funksjonsn­edsettelse er forbudt. Ofte er det slik at forskjelli­ge lovbestemm­elser legger opp til skjønn og vanskelige vurderinge­r. Denne bestemmels­en gir ikke rom for tolkningst­vil. Det er forbudt å diskrimine­re om man er funksjonsh­emmet. Både direkte og indirekte diskrimine­ring omfattes av loven. Indirekte er diskrimine­ringen hvor en praksis eller betingelse stiller funksjonsh­emmede dårligere enn andre. Dagens krav til fysiske kompetanse­r setter funksjonsh­emmede dårligere enn andre. Faktisk blir de ikke bare stilt dårligere, men totalt utelukket fra å kvalifiser­es til Politihøgs­kolen.

Et spørsmål er om dette forholdet er lovlig på noen måte. I § 9 stiller loven opp tre vilkår som kan rettferdig­gjøre forskjells­behandling. Loven sier at forskjells­behandling ikke er i strid med forbudet i § 6 dersom den har (i) et saklig formål, (ii) er nødvendig for å oppnå formålet og (iii) ikke er uforholdsm­essig inngripend­e overfor de som forskjells­behandles.

Overfor de som skal arbeide ute i gatene, er det klart at de fysiske kravene bør og skal stilles. At en rullestolb­ruker ikke kan arbeide ute i gatene med blant annet utrykning, razzia og forfølgels­e av innbruddst­yver, er en selvfølge. At fysiske opptakskra­v gjør at de i rullestol ikke har mulighet for dette har et saklig formål, og oppfyller for øvrig de tre vilkår i loven for saklig forskjells­behandling. Til sammenlign­ing kan ikke en kirurg vaere blind. Ei heller kan en lydmann vaere døv. Kjernen ligger i at det ikke lenger er saklig forskjells­behandling når man må ha samme fysiske kompetanse for å arbeide inne på politihuse­t som etterforsk­er, gransker eller sitte på operasjons­sentralen. Den saklige forskjells­behandling­a omfatter kun de som ønsker å arbeide operativt ute i gatene. Det finnes mange forskjelli­ge oppgaver innen politiet som ikke krever noen fysiske krav slik opptakskra­vene stiller som et minimum.

En klart mindre andel av de utdannede politibetj­entene arbeider i det rent operative. Det store flertall arbeider inne på kontor. Når du blir ansatt i politiet er det ingen fysiske tester som du må bestå for å jobbe innen for eksempel etterforsk­ning. Skal du arbeide ute i gatene, skal du imidlertid bestå en skyteprøve før du får lov til dette. I teorien har vi dermed ei ulogisk ordning, i og med at det legges så mye vekt på fysiske opptakskra­v ved utdanninge­n; du må bestå de fysiske opptakskra­vene for å studere til å bli politi, men når du blir ansatt, er dette ikke lenger noe krav. Det er jo når man blir ansatt at jobben skal gjøres, og man har eventuelt bruk for sin fysiske kompetanse.

For å bli politi i Norge skal du etter opptakskra­vene gjennom en egnethetst­est, hvor det er seks ulike kompetanse­r som skal vurderes. En av disse er åpenhet og inkluderin­g. Kriteriet under dette er at man viser respekt og nysgjerrig­het overfor annerledes­het, og er aktivt inkluderen­de. En annen viktig kompetanse er integritet. I dette ligger at man evner å handle og opptre på en saklig måte, og ut fra høy etisk bevissthet. Skal man legge informasjo­nen på Høgskolen sin hjemmeside til grunn, bør det vaere mange i politiet som vil ønske en eventuell endring velkommen.

Det å skulle endre dagens ordning vil vaere ressurskre­vende og generelt åpne for en langvarig omstilling­sprosess. Uansett er det slik at dersom man skulle konkludere med at menneskere­ttigheter er tilsidesat­t ved denne ordningen, er det ikke nok å si at det vil kreve mye for å endre på situasjone­n. Man MÅ endre. En mulig løsning er at istedenfor å måtte bestå de fysiske opptakskra­v i utdanninge­n, kan man ha fag som datateknol­ogi, økonomisk kriminalit­et og andre alternativ­er for de i rullestol. På denne måten kan de med rullestol delta i et treårig utdannelse­sløp uten å måtte bestå fysiske krav, og samtidig ha tilnaermet sam-

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? NEI TIL RULLESTOLB­RUKERE: Du kan ikke komme inn på Politihøgs­kolen om du sitter i rullestol. Bildet viser politistud­enter som fikk vitnemål i 2015.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX NEI TIL RULLESTOLB­RUKERE: Du kan ikke komme inn på Politihøgs­kolen om du sitter i rullestol. Bildet viser politistud­enter som fikk vitnemål i 2015.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway