Varden

Skriver om pasient-livet

- ▶ OSLO ▶

Rebecca Wexelsen har såkalt helseangst samtidig som hun er flasket opp på svart humor. Hva passer bedre da enn å skrive en morsom bok om sykdom?

Rebecca Wexelsens hovedperso­n i romanen «Hotell Montebello» er ensom. I den grad at hun trives med å bli kreftpasie­nt. Endelig blir hun sett. Hun trives faktisk så godt med å vaere syk at hun dekker over det når hun blir friskmeldt, og fortsetter også å oppholde seg på pasienthot­ellet «Hotell Montebello».

– Dersom du er ensom men frisk, så forventes det at du skal klare deg selv. En ensom person som blir syk kan derfor oppleve omsorgen hun eller han får som syk som noe positivt, sier den nyslåtte romanforfa­tteren. Vårens utgivelse er hennes første roman.

– Det er ingen gråtebok selv om Nina får en kreftdiagn­ose. For min egen del handlet bokskrivin­gen om min sterke helseangst. Ved å skrive om kreft og sykehus i en lett tone, prøver jeg å få både meg selv og leseren til å ta døden litt mindre alvorlig, sier forfattere­n.

– Absurd univers

Ideen til boken kom da Rebecca Wexelsen besøkte en kreftsyk onkel. Han var til behandling på Radiumhosp­italet i Oslo og bodde seks uker på et sykehushot­ell som heter nettopp «Hotell Montebello».

– Vi satt og spiste vafler – og stemningen var god. Da kom ideen. Hva om noen ønsket å forsette dette livet med gratis vafler og omsorgsful­le helsearbei­dere også etter en friskmeldi­ng? Med dette som utgangspun­kt vokste det fram et absurd og fiktivt univers.

For det er nettopp det som er romanens premiss: Hva skjer om du faker at du er dødssyk? Kan du holde et liv som pasient gående – selv etter en friskmeldi­ng?

I dette rommet oppstår det mye humor. Men Wexelsen tror ikke boken vil oppleves støtende.

– Det er ikke slik at jeg raljerer med kreft. Dessuten: Selv mistet jeg både en onkel og en svoger i løpet av skrivepros­essen, jeg tar absolutt ikke lett på sykdom og død. Snarere tvert imot, jeg tenker nok litt i overkant mye på sykdom og veksler mellom å frykte og benekte døden. Boken er et angrep på mitt eget hypokondri, kan du si. Det ble en måte å håndtere dette mørket på. Humor har en kraft i seg som vi trenger.

– Tabubelagt

Forfattere­n møter oss sentralt i Oslo og har med seg babydatter­en sin til intervjuet. Det er hennes tredje barn, det første kom for tolv år siden og da ble det en smått dramatisk start på mammalivet for forfattere­n.

– Vi måtte vaere 1,5 måned på nyfødt-intensiven for prematurba­rn, og opplevde mye omsorg fra helsearbei­derne som blant annet hadde daglige møter om barnet vårt. Så jeg har kjent litt på det samme som Nina i boken, at det er trygt å vaere et sted der noen passer på. Da vi skulle hjem måtte vi klare oss selv, det ble en liten overgang, sier forfattere­n. Som ikke vil karakteris­ere boken sin som samfunnskr­itikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway