Varden

Artsfisker­en

Bjørn Salte (47) fra Langesund dro opp 115 fiskearter i fjor. Det er norsk rekord.

-

▶ Bjørn Salte er lidenskape­lig sportsfisk­er. I 2018 satte han rekord med 115 ulike fiskeslag i norske vann og farvann på ett år.

Den gamle norgesreko­rden for antall arter i Norge på ett år var på 100. Artsfisker Bjørn Salte nøyde seg ikke bare med å slå den; han knuste den rett og slett. Totalt dro han opp fisk av 118 ulike arter, men etter artsfisker­nes strenge regelverk har han «bare» 115 tellende. Tre av artene var nemlig fredet, og skal ikke telles med.

– Jeg hadde ikke noen plan om å sette rekord da vi gikk inn i 2018, men jeg begynte å plukke litt arter på vei oppover til NM i sjøisfiske i Trøndelag i januar. Det lyktes jeg ganske godt med, og så bare ballet det på seg, smiler Bjørn mellom et par hostekuler. Det tar på å vade i strandkant­en i januarkuld­a.

Slapp haifisken fri

Det passet også ganske godt at han for lengst hadde bestilt seg en fisketur til Svalbard i august. Der dro han inn flere arter, deriblant den kanskje aller mest spektakula­ere fangsten: Ei håkjerring på 353 kg.

– Den tok jeg på 350 meters dyp på Svalbard. Vi var en gjeng på sju artsfisker­e som dro oppover, forteller han.

I båten hadde de to stenger på deling. Bjørn forteller at han hadde en tøff kamp da kjempehaie­n på naermere fire meter hogg til.

– Det føltes veldig spesielt. Jeg var dritsliten og gjennomsve­tt da jeg endelig fikk den opp. Men jeg skal bare fiske den ene håkjerring­a i livet. Det er gamle og veldig spesielle fisker, forteller han.

Håkjerring­a er den største haien som lever i norske farvann. Den kan bli opp mot sju meter lang og flere hundre år gammel. Bjørn Salte fisket derfor sitt eksemplar med aerbødighe­t, og fisken ble sluppet fri etter måling og fotografer­ing.

Fisket alene som fireåring

– Vi fikk sju håkjerring­er på turen jeg var med på. Alle sammen lever i beste velgående i dag. Det ble satt ut en gummibåt som vi brukte når vi målte fisken i vannet. Vekta ble anslått ut fra lengde og omkrets, forteller han.

Fiskeredsk­apen var kraftige havfiskest­enger med kroker som var agnet med hvalspekk. Fiskerne klarte å få ut kroken uten at å miste hender og armer i haikjeften.

Fiskeinter­essen våknet tidlig hos unge Bjørn Salte. Allerede som 4-åring kan han huske at han gikk med fiskestang langs Leirkup, nedenfor Børsesjø. Han satte igjen fiskestang­a med snøret uti, og gikk tilbake for å sjekke neste dag. Tassen gjorde store øyne da en liten sørv hadde bitt på og hang slapt på kroken.

– Som guttunge i Brevik var jeg så fiskeinter­essert at jeg nesten ble et mobbeoffer. «Dasstorske­n» var tilnavnet mitt, forteller han.

I dag kan han le av det, og ertingen var ikke nok til at han vurderte å slutte med fisking. Som artsfisker slipper han ut igjen de fleste fiskene, men han spiser mye fisk også.

– Jeg er veldig glad i fisk, og kjøper aldri matfisk i butikken. Piggvar, tunge og røye er favoritten­e, men fisken må vaere fersk. Jeg fryser den ikke, sier Bjørn.

Men han fryser fisk han skal bruke som agn. I boden har han en 350-liter fryseboks full av agnfisk.

Tok 0,5 grams fisk på krok

Den miste fisken Bjørn Salte fanget i fjor var en nipigget stingsild på 0,5 gram. Også den ble fanget forskrifts­messig med snøre og krok.

– Til de minste fiskene bruker jeg en krok som heter «Tango smallest» forteller han og viser fram en krok som er så liten og et snøre som er så tynt at vi knapt kan se det. Agnet var en knøttlite fragment av en meitemark.

Bjørn Salte er medlem av en eksklusiv forening som heter «Sportsfisk­eklubben Galskap» og har 20 medlemmer. Alle er ekstremt ivrige artsfisker­e og alle er menn. En tidligere rekordhold­er i artsfiske skal ha blitt skilt. Vi lurer på hvordan Bjørn har bevart samboerska­pet.

– Det handler om å velge en liberal partner og vaere åpen om sin interesse, smiler han.

Han jobber dessuten turnus som kranfører, og har lange friperiode­r.

– I 2018 var jeg også en del sykmeldt, og da har fiskingen vaert god terapi, sier han.

Vil prøve å ta rekord i haiarter

Bjørn har ingen planer om å slå sin egen norgesreko­rd i 2019, men det mangler ikke på nye mål og utfordring­er likevel.

For eksempel har han «bare» fanget seks haiarter. Hvis han klarer å ta en kamtannhai eller glatthai, blir han trolig den eneste som har fanget sju haiarter på stang i norske farvann.

Dessuten bygger han stadig ut lista over arter han har fanget totalt gjennom sitt liv som sportsfisk­er.

– Det er flere arter jeg ikke har fått ennå, for eksempel kveite, breiflabb, nordlig tangbrosme, pukkellaks, skjeggtors­k, canadarøye, mora, isgalt, lodde, nordlig ålebrosme og tykkleppet multe, ramser han opp.

Lista hans teller nå 130 arter, forteller han den kalde januardage­n vi møter ham. Men noen dager etterpå tikker det inn en melding på journalist­ens telefon: «Art nr. 131 ble nordlig tangbrosme :-)» Varden gratulerer og håper vinterfisk­et ikke gir fiskeren lungebeten­nelse.

«Håper ikke jeg heller. Småkaldt» innrømmer Bjørn.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? NATTFISKE: Mange arter er mest aktive når det er mørkt. Denne kvelden er det blant annet den lille fisken ålekvabbe Bjørn Salte ser etter ved brygga i
NATTFISKE: Mange arter er mest aktive når det er mørkt. Denne kvelden er det blant annet den lille fisken ålekvabbe Bjørn Salte ser etter ved brygga i
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KJEMPESTOR HAI: Bjørn reiste til Svalbard i fjor, og fikk blant annet denne håkjerring­a på 353 kg.
FOTO: PRIVAT KJEMPESTOR HAI: Bjørn reiste til Svalbard i fjor, og fikk blant annet denne håkjerring­a på 353 kg.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? LITEN HAI: Bjørn har kroket seks ulike haiarter i norske farvann. Dette er en gråhai på snaut en halv kilo.
FOTO: PRIVAT LITEN HAI: Bjørn har kroket seks ulike haiarter i norske farvann. Dette er en gråhai på snaut en halv kilo.
 ??  ?? UT PÅ TUR: Kuldegrade­r og mørke er ingen hindring for å dra på fisketur. For Bjørn Salte varer fiskeseson­gen 365 dager i året.
UT PÅ TUR: Kuldegrade­r og mørke er ingen hindring for å dra på fisketur. For Bjørn Salte varer fiskeseson­gen 365 dager i året.
 ??  ?? MIKRO(K)SKOPISK: De minste fiskene Bjørn tar veier under ett gram. Da må han ha liten krok.
MIKRO(K)SKOPISK: De minste fiskene Bjørn tar veier under ett gram. Da må han ha liten krok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway