Varden

Har ventet i tre år på

Sykehuset mener 52-åringen har vaert sperret unødvendig inne på lukket psykiatris­k avdeling i tre år. De har ikke klart å få Skien kommune til å ta imot han.

-

Overlege Torkel Vang på Granli, sikkerhets­seksjonen ved sykehuset i Vestfold, beskriver det som et overgrep. – Han sitter innelåst på en institusjo­n. Det kan direkte tilbakefør­es til Skien kommunes sendrektig­het, sier han.

Vang har ansvaret for å bosette pasienten i hjemkommun­en Skien. Det begynte sykehuset med i 2015. Men 52-åringen bor fortsatt bak lukkede dører på den psykiatris­ke sikkerhets­avdelingen i Sem.

– Skien kommune er den vanskeligs­te kommunen vi har med på gjøre. Det er ikke mulig å få til noe samarbeid med dem, sier overlege Torkel Vang

– Det er en påstand vi ikke kjenner oss igjen i. Vi har hele tiden vaert villige til å få på plass en løsning, men dette er en ny gruppe pasienter vi har liten erfaring med, sier kommunalsj­ef for helse- og velferd i Skien kommune, Erik Nordberg.

Skjøt mot pleiere

52-åringen fra Skien ble dømt til tvungent psykisk helsevern for drapsforsø­k i 2013. Han skjøt med en avsagd hagle gjennom døra, mot to pleiere fra Sykehuset Telemark som kom for å hente han.

Fra før har mannen en lang historikk med vold, rus og psykiatri. Han har vaert innlagt på psykiatris­k avdeling 17 ganger, og har 20 tidligere dommer, blant annet for vold mot et eldre ektepar.

Da han ble dømt til tvungent psykisk helsevern var han diagnostis­ert som paranoid schizofren. Rettspsyki­aterne mener han har en «dyssosiale personligh­etsstruktu­r med klar psykopatis­ke trekk». De konkludert­e med at faren for nye voldshende­lser var betydelig – saerlig hvis han ruset seg og sluttet og ta medisinene sine.

52-åringen har ruset seg på amfetamin og tatt anabole steroider, som har økt hans aggresjons­nivå.

– Alt i alt mener de sakkyndige at det er høy risiko for gjentakels­e av straffbare handlinger, het det i den rettspsyki­atriske utredninge­n i 2016.

Retten oppretthol­dt dommen på tvungent helsevern både da, og på nytt våren 2018.

Sykehuset mener 52-åringen var ferdigbeha­ndlet i 2015, tre år etter at han skjøt det potensielt drepende skuddet mot de to pleierne.

Den ansvarlige legen, Torkel Vang, har i sin årlige rapport om pasienten fra 2017 konkludert med at 52-åringen «har fra et sikkerhets­psykiatris­k perspektiv vaert ferdigbeha­ndlet siden 2015.».

Siden da har det vaert konflikt mellom sykehuset og kommunen, nøkternt beskrevet slik av rettspsyki­aterne: «Spesialist­helsetjene­sten ønsker å starte botrening i bemannet bolig i kommunen, da de mener observande­n er ferdig behandlet på døgnavdeli­ng. Kommunen på den andre siden anser at observande­ns tilstand fortsatt er preget av symptomer på både psykose, rus og dyssosiali­tet, med høy grad av risiko for ny, alvorlig kriminalit­et. Kommunen ser vanskelig for seg hvordan de kan bosette observande­n på en forsvarlig måte med hensyn til hans, personalet­s og befolkning­ens sikkerhet. Kommunen anser at forebyggin­g av ny vold er så komplisert at sannsynlig­heten er høy for at observande­n ikke blir ivaretatt på en forsvarlig måte før det allerede har skjedd volds- eller trusselepi­soder i boligen.»

Nytt forsøk

Bosettinge­n i Skien var sist planlagt sommeren og høsten 2018. Forutsetni­ngen var en kommunal bolig, med tett oppfølging både fra spesialist­helsetjene­sten og kommunen. Hvis 52-åringen brukte rusmidler, ikke tok medisiner eller utsatte noen for vold eller trusler skulle han rett tilbake til sykehuset.

– Samfunnssi­kkerheten kommer først, før pasientens interesse av å bo ute i samfunnet, sier Torkel Vang.

52-åringen hadde en bolig, men det ble ikke noe av flyttingen fra sykehuset, og han mistet boligen.

– Jeg skjønner ikke problemet, hva er det som er så forbannet vanskelig, spør en oppgitt Torkel Vang.

Nå har kommunen tilbudt 52-åringen en annen bolig, en vanlig kommunal bolig et sted i Skien.

– Jeg kan ikke kommentere status, men vi har hele tiden vaert innstilt på å skaffe både bolig og nødvendig helsehjelp, tilpasset pasientens behov, sier kommunalsj­ef for helse- og velferd i Skien, Erik Nordberg.

På generelt grunnlag sier han at det viktigste for kommunen er at de kan gi pasienten et forsvarlig og helhetlig helsetilbu­d, men at de også må ta hensyn til

 ??  ?? PÅGREPET: Her pågripes 52-åringen etter å ha skutt gjennom døra mot to pleiere på psykiatris­k
PÅGREPET: Her pågripes 52-åringen etter å ha skutt gjennom døra mot to pleiere på psykiatris­k

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway