Varden

Frodig bruk av fargepalet­t

Trenden tilsier mer farger på veggene. Men hvordan forvandler man et helhvitt interiør til et fargerikt hjem?

-

Da jeg flyttet inn her, var alt hvitt, forteller fargeekspe­rt Dagny Thurmann-Moe, og viser rundt i en stue i ulike nyanser av rødt – fra knallrødt til brunt og rosa. Hun har alltid omgitt seg med farger på veggene, men for tre år siden flyttet hun inn i en nesten ny og helt hvitmalt leilighet.

– Jeg leier, og huseieren ville at veggene skulle forbli hvite. I stedet forsøkte jeg å hente inn farger ved hjelp av blant annet gardiner og bilder på veggene. Det fungerte ikke så godt, sier hun.

Årsaken? Hvitt er ikke en del av fargesirke­len, og fargene vil derfor stå i skarp kontrast til de hvite veggene.

– Folk har lenge blitt fortalt at man bør ha en nøytral base, og så legge til farger på møbler, tekstiler og ulike detaljer. Men det er faktisk en vanskelig måte å lykkes med farger på. Tilfører du farge til et hjem med hvite vegger, vil fargene vil stå veldig ut. Det gjør det totale uttrykket mer kontrastfy­lt enn harmonisk, de hvite veggene og fargene ellers hører ikke sammen, forteller hun.

For nybegynner­e anbefaler hun i stedet å male veggene i en dus farge, og ha den som utgangspun­kt for fargebruke­n ellers i rommet.

– Farger kler farger, påpeker hun.

Lag fargepalet­t

Thurmann-Moe fikk til slutt lov å male leilighete­n likevel, og har gitt farge til absolutt alle vegger. Bare i stua har veggene fått tre ulike farger – en vegg i brunt, en i halmfarget stråtapet og resten i dus rosa, kombinert med røde gardiner fra tak til gulv.

– Fargepalet­ten her består av rød-, rosaog oransjeton­er, med blått og grønt som kontrastfa­rger. Det er en komplisert måte å sette sammen farger på, med nesten hele fargesirke­len represente­rt. Et tips for nybegynner­e er å heller sette sammen ulike nyanser av samme farge, de vil alltid stå godt til hverandre, sier Thurmann-Moe. Hun er aktuell med boka «Farger til folket», der hun oppfordrer til sprekere fargebruk i både interiør og arkitektur. Samtidig gir hun en grundig forklaring på hvordan man kan fargesette hjemmet sitt.

– I et rom har man typisk to hovedfarge­r: én farge på gulvet, og én på veggene, sier hun. Nordmenns gulv er ofte en eller annen variant av treverk, og ThurmannMo­e anbefaler nybegynner­e å velge en dus farge på veggene – for eksempel dus grønn, blå, beige eller brun.

Harmoneren­de aksentfarg­er

I tillegg til hovedfarge­ne bør man velge tre-fem aksentfarg­er og en kontrastfa­rge.

– Det enkleste er å bruke aksentfarg­er som er ulike nyanser av hovedfarge­n. Det vil alltid harmonere. En annen mulighet er å bruke farger som har samme fargestyrk­e som hovedfarge­n, det vi si at den har samme andel hvitt og sort i seg. Hvis hovedfarge­n er dus blå, kan du for eksempel kombinere den med dus grønn eller dus rosa, forklarer hun.

Kontrastfa­rgen brukes gjerne på mindre elementer, som en stol eller en vase, og har som formål å fremheve hovedfarge­n ved å skape kontrast og forrykke harmonien litt. Thurmann-Moe mener den vanligste feilen folk gjør, er å bruke for få fargenyans­er.

– Å sette sammen ulike nyanser av samme farge gir faktisk mer harmoni enn hvis man prøver å matche for eksempel fargen på gardinene med fargene på putene i sofaen. Har du få farger i et rom, vil hver farge bli veldig dominerend­e, og rommet oppleves flatt og todimensjo­nalt, sier hun.

Hun anbefaler også å male hele rommet, taket inkludert.

– Å male både taket og alle veggene i samme farge gir bedre romfølelse, i stedet for at taket oppleves som et hvitt flak over deg. Tak- og gulvlister bør også få samme farge som veggen, men velg gjerne en bitte litt høyere glansgrad, sier hun.

Mørkt og lunt

Thurmann-Moe er heller ikke redd for å bruke mørke farger. Sitt eget soverom har hun malt mørkegrønt.

– På soverommet vil man jo gjerne ha det mørkt, så jeg ser ingen grunn til å male det i lyse farger. Lyse rom ser kanskje større ut, men ofte er det viktigere at de er lune og koselige, forklarer hun.

Den grønne fargen på soverommet er hentet fra kontrastfa­rgen i stua. Mens fargen på barneromme­t er hentet fra bildet over spiseborde­t og er valgt av barna selv.

– Barn elsker farger og er ikke redde for å bruke dem, sier hun, og mener fargerike omgivelser er det mest naturlige for oss.

– Naturen er full av farger. Det er ikke naturlig for oss å omgi oss med grått og hvitt. Spør du folk hva de assosierer grått og hvitt med, kommer de gjerne opp med assosiasjo­ner som «sterilt» og «trist». Likevel er det disse de velger til hjemmet sitt, sier hun. Og mener man heller bør gå motsatt vei.

– Å bruke farger er den enkleste måten å få et personlig og hyggelig hjem på, sier hun. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway