Varden

Tre mulige statsrådsp­oster for KrF

KrF får trolig tre statsråder i en ny regjering, og det kan bli postene som barne- og likestilli­ngsministe­r, utviklings­minister og landbruksm­inister.

- OSLO

KrF ble torsdag enige med Høyre, Frp og Venstre om en plattform for en ikke-sosialisti­sk flertallsr­egjering.

Ettersom plattforme­n først ble godkjent sent torsdag kveld, er ikke arbeidet med den nye regjeringe­n avsluttet ennå, får NTB opplyst fredag formiddag.

En flertallsr­egjering hvor KrF er med, kan bli presentert i et ekstraordi­naert statsråd mandag eller tirsdag. Onsdag reiser nemlig statsminis­ter Erna Solberg (H) til Davos for å delta på Verdens økonomiske forum (WEF).

Tre poster

Alt tyder på at KrF får tre plasser i den nye regjeringe­n. Det kan bety at tre av dagens ministre må ut, eller at to forlater regjeringe­n samtidig med at Solberg oppretter en ny ministerpo­st.

– Det kan bli en mulighet, sa Solberg til Aftenposte­n torsdag.

Det ligger uansett an til at både Høyre og Fremskritt­spartiet må gi fra seg minst én ministerpo­st. Stillingen som barne-, familieog likestilli­ngsministe­r, som i dag innehas av Linda Hofstad Helleland (H), skal stå aller øverst på KrFs ønskeliste, ifølge NTBs kilder. Departemen­tet beskrives som det mest «KrF-ske» av alle departemen­tene.

KrFs nestleder og forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad (33), som også av mange trekkes fram som partiets neste leder, er et navn som nevnes. Han har engasjert seg tungt for barns rettighete­r.

Utvikling

Også stillingen som utviklings­minister trekkes fram som en posisjon KrF ønsker seg, ikke minst for å samle partiet.

Også tidligere har partiet hatt denne posten, og kampen for utviklings­hjelp og bistand til verdens fattige står sentralt i KrFs politiske prosjekt. Høyres Nikolai Astrup er i dag utviklings­minister. Ett KrF-navn som nevnes i denne sammenheng­en, er Dag Inge Ulstein (38), som i dag er finansbyrå­d i Bergen kommune. Andre navn er tidligere stortingsr­epresentan­t og leder av finanskomi­teen Hans Olav Syversen fra Oslo og Erik Lunde fra Oslo KrF.

Flere hensyn

Men KrF må også tenke på kjønnsbala­nsen og vil neppe komme med tre mannlige statsråder. Én mulighet kan vaere at Lunde og Syversen blir statssekre­taerer. Blant kvinnelige statsrådsk­andidater som nevnes, er KrF-nestleder og stortingsr­epresentan­t Olaug Bollestad (57) og Rebekka Ljosland (28), som er byråd for helse og omsorg i Bergen kommune.

Også tidligere stortingsr­epresentan­t Bjørg Tørresdal fra Rogaland/Trøndelag trekkes fram som en mulig kandidat, ifølge Aftenposte­n. Også tidligere stortingsr­epresentan­t Line Henriette Hjemdal (47) har vaert nevnt i diskusjone­n. Samtidig må KrF også ta hensyn til at partiet ble splittet i en blå og en rød leir i fjor høst, noe som blir vanskelig å overse i valg av personer til regjerings­apparatet.

Landbruk

En frykt hos enkelte i KrF for at landbruksp­olitikken dreier for langt mot høyre under den nye flertallsr­egjeringen, betyr at partiet ønsker seg stillingen som landbruksm­inister, ifølge Aftenposte­n. Fremskritt­spartiets Bård Hoksrud er i dag landbrukso­g matministe­r.

Samtidig pekes det på at også Helse- og omsorgsdep­artementet trolig står på KrFs ønskeliste, og kilder utelukker ikke at partiet kan få denne tunge posten.

Dagens helseminis­ter Bent Høie (H) er utnevnt til fylkesmann i Rogaland, men tiltrer først når han går av som stortingsr­epresentan­t i 2021.

KrFU krevde før jul at KrF må få postene som utenriksmi­nister, kunnskaps- og integrerin­gsminister og barne-, familie- og likestilli­ngsministe­r.

(NTB)

 ??  ?? STATSRÅDSK­ANDIDAT: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad er trolig partiets heteste
STATSRÅDSK­ANDIDAT: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad er trolig partiets heteste

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway