Varden

Se hvordan eksperten har det hjemme

Anne Kathrine Rogn har belysning og interiør som levebrød. Men hvordan har hun det hjemme?

- Tekst og foto: Tone Lensebakke­n

Funkishuse­t ligger på en liten topp på Stathelle. Med store vinduer i hele stua blir det ikke feil å si at hun har panorama utsikt.

– Herfra ser jeg Breviksbru­a, tårnet på Vealøs og steinbrudd­et i Larvik. Det er en fantastisk, sier Anne Kathrine Rogn, mens hun dekker på med kaffe og nybakt raw-kake.

Anne Kathrine og sønnen har bodd i huset siden 2010. De stortrives.

– Jeg føler jeg har landet og det er en god følelse. Jeg er jo Bamble-jente, men har bodd i Oslo en del år. Der jobbet jeg blant annet som innkjøpssj­ef for Christiana Glassmagas­in sine butikker. Jeg jobbet også i Netthandel­en i den spede starten.

Hun tenker seg om.

– Jeg liker å bo i byen og jeg elsker storbyer som New York. Samtidig trives jeg godt her på Stathelle. Jeg er nok tilpasning­sdyktig. Jeg tror jeg kan passe inn flere steder.

Familien satset

Helt siden 1925 har familien Rogn drevet butikk i Bamble.

– Min farfar, Lucas Rogn, startet opp Rogn’s auto-elektriske forretning i Langesund i 1925. I 1955 startet min far, Aadne Rogn, butikk på Stathelle. Han døde dessverre tidlig og brått i 1983. Da valgte min mor å gå rett inn i det og overta alt. Hun møtte mange utfordring­er i et veldig mannsdomin­ert miljø av elektriker­e, men utviklet businessen slik at jeg kom til et mer «dekket bord». Hun har vaert en foregangsk­vinne hele veien.

I 2000 valgte Anne Kathrine og flytte fra Oslo og hjem til Stathelle.

– Jeg hadde lyst til å gjøre enda mer ut av butikken og jeg hadde mange nye ideer. Jeg luftet dem for mamma og hun var klar. Da satte vi i gang med ombyggings­prosessen. Hovedfokus­et til butikken har alltid vaert belysning, mens det nå har blitt en totallever­andør av interiør.

– Både mor og jeg har lagt ekstremt mye tid og energi i dette. Det er jeg som styrer butikken nå, men hun får stadig oppdaterin­ger for hun liker å følge med. Hun gir seg ikke helt selv om hun snart runder 85 år, smiler Anne Kathrine.

Eget preg på huset

Tåka har så vidt begynt å lette og man kan skimte bruddet i Larvik i det fjerne.

Stua er lys og moderne. Tulipaner i klare farger står på bordet.

– Huset er fra 1961. Det er et godt gammeldags hus og det puster. Det ser nok litt annerledes ut her nå enn da jeg tok over huset, selv om jeg stort sett bare har gjort noe med overflaten­e.

Hun tenker seg om lite sekund.

– Det er stor forskjell her og i huset jeg bodde i før. Det har med type hus å gjøre, det var annerledes og krevde et annet uttrykk. Jeg har fått satt mitt preg på dette huset og det er deilig. Dette er meg.

Selv om Anne Kathrine jobber med interiør og belysning til daglig har hun ingen behov for å ommøblere og bytte ut møbler til stadighet.

Jeg har fått satt mitt preg på huset og det er deilig. Dette er meg.

Jeg synes ikke man trenger å bytte ut så mye, selv om jeg har den jobben jeg har.

– Her har ikke ting endret seg noe saerlig de siste årene. Det har nok kommet inn noen små ting, men jeg synes ikke man trenger å bytte ut så mye selv om jeg har den jobben jeg har. Det er noe med at ting skal få lande og du skal skape et hjem rundt deg. Plutselig må større investerin­ger gjøres, men man trenger ikke å revolusjon­ere hele tiden. Jeg har en relativ nøytral basis så jeg kan bruke litt farger på puter og tilbehør. Det er stort sett det jeg gjør. Jeg drømmer om å pusse opp kjøkkenet, men jeg har ikke kommet så langt, forteller Anne Kathrine.

Liker det tidløse

På vei inn i stua har Therese Nortvedt sitt bilde «Madonnas gift to the world» fått god plass.

– Når et bilde skal opp på veggen må det «stemme» inn i sammenheng­en, slik at det ikke skaper uro. Det gjelder egentlig interiør også. Jeg liker nok mest det enkle og moderne, og tidløse ting som kan vare lenge. Det trenger ikke vaere kostbart, men det skal stemme. I tidløse ting ligger det ofte et godt design og gode materialer.

Kopier er hun ikke glad i.

– Jeg synes man kan lage noe eget og ikke kopiere ting som allerede er i salg.

Viktig med personlig vri

Spisestua er i hvit høyglans. Siste innkjøp her er vasen tulipanene står i.

– Den har et fint tidløst design, og jeg liker den runde matte formen til den «strenge» blanke overflaten. Det er godt å få tulipaner på bordet og kjenne at det går mot vår, smiler hun.

Anne Kathrine er glad i design og interiør, men understrek­er at det først og fremst er formspråke­t som tiltaler henne når det kommer til interiør.

– Jeg liker det klassiske blandet med det moderne. Jeg er nok ikke så opphengt i verken det ene eller det andre. Jeg er opptatt av form, det skal vaere en myk form til de rette kantene. Det skaper kontraster mellom form og tekstur, forklarer hun.

– I tillegg synes jeg det er viktig med det personlige. Her på skjenken står design sammen med skåler fra en reise til India og en skål som sønnen min har laget. Ved siden av står deler av et Royal Copenhagen service.

Lenger bort i stua står et lite bord med reiseminne­r.

– I stedet for suvenirer når vi er ute og reiser pleier vi å ta med oss en korall eller skjell fra stranda. På bordet står det også bilder og andre minner som betyr noe for oss.

Hun viser vei inn på «biblioteke­t». – Dette teppet kjøpte vi da vi var på tur til Dubai. I et annet rom ligger et teppe fra en tidligere jobbreise til Kina.

Kunstinter­essert

På veggene rundt om i huset henger det flere typer kunst. Anne Kathrine forteller at interessen kom da hun ble voksen.

– Min mor er kunstinter­essert. Da jeg var barn synes jeg ikke det var noe spesielt gøy å bli med på kunstutsti­llinger. Men, som voksen har interessen for kunst våknet.

Nå henger det bilder av dronning Sonja, Frank Brunner og Therese Nortvedt på veggene. Blant annet.

– Jeg har begynt å samle litt. Jeg liker å samle bilder i forhold til farger og uttrykk, sier Anne Kathrine og går bort i gangen.

Der henger Pushwagner. Like over henger et bilde sønnen har malt som liten.

 ??  ??
 ??  ?? STUA: Anne Kathrine bruker god tid når et maleri skal opp på veggen. Det er viktig at det får sin plass i huset,
STUA: Anne Kathrine bruker god tid når et maleri skal opp på veggen. Det er viktig at det får sin plass i huset,
 ??  ?? LUNT: Med en nøytral base kan man velge puter og pynt med litt farge.
LUNT: Med en nøytral base kan man velge puter og pynt med litt farge.
 ??  ?? DETALJER: Denne Louis Poulsen lampa står på skjenken ved spisestua.
DETALJER: Denne Louis Poulsen lampa står på skjenken ved spisestua.
 ??  ?? SPISESTUA: Taklampa er fra Louis Poulsen og heter PH 5–4 ½.
SPISESTUA: Taklampa er fra Louis Poulsen og heter PH 5–4 ½.
 ??  ?? NATURNAERT: Funkishuse­t ble bygget i 1961.
NATURNAERT: Funkishuse­t ble bygget i 1961.
 ??  ?? KUNST: Anne Kathrine har i voksen alder blitt kunstinter­essert. Bilder med farger og uttrykk fanger hennes interesse.
KUNST: Anne Kathrine har i voksen alder blitt kunstinter­essert. Bilder med farger og uttrykk fanger hennes interesse.
 ??  ?? BLANDING: Anne Kathrine liker å blande det personlige inn i interiøret. Her henger sønnens kunst over bilde fra Pushwagner. På høyre side henger det en blomsterkr­ans.
BLANDING: Anne Kathrine liker å blande det personlige inn i interiøret. Her henger sønnens kunst over bilde fra Pushwagner. På høyre side henger det en blomsterkr­ans.
 ??  ?? SPISESTUE: Anne Kathrine er glad i design, men sier at det først og fremst er formspråke­t som tiltaler henne.
SPISESTUE: Anne Kathrine er glad i design, men sier at det først og fremst er formspråke­t som tiltaler henne.
 ??  ?? GODSTOL: Det er rom for å slappe av i stua.
GODSTOL: Det er rom for å slappe av i stua.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway