Varden

Skal bo i det fri

Er det trygt å bosette syke personer som har utført brutal kriminalit­et?

- Tekst: Jon-Inge Hansen

52-åringen har bodd tre unødvendig­e år på lukket avdeling, fordi Skien kommune vegret seg for å ta han imot. Han er en av flere dømte til tvungent psykisk helsevern som skal bosettes i det fri.

Det er fire av dem i Telemark, mennesker som er dømt til tvangsbeha­ndling for drap og vold. Politiet etterforsk­er nå flere personer de vurderer å fremme sak mot for å få dem dømt til tvungent psykisk helsevern.

Domfelte til psykisk helsevern er pasienter, ikke fanger. De blir innelåst på psykiatris­ke sikkerhets­avdelinger når de har gjort alvorlige forbrytels­er, men det psykiatris­ke behandling­sapparatet prøver å få dem ut i samfunnet igjen så snart det er medisinsk forsvarlig.

I mange tilfeller skjer det kort tid etter at de er dømt. Da har de allerede vaert til tvangsbeha­ndling i lang tid mens forbrytels­en har blitt etterforsk­et. Når dommen faller har psykiatern­e ofte allerede begynt planleggin­g for at de skal bosettes i det fri.

Pasientene kan vaere bosatt utenfor sykehus innen et år etter at de er dømt for et drap. Legen har lov til å slippe dem ut allerede tre uker etter dom.

Dette er en ønsket utvikling. Syke skal ikke sitte innesperre­t lenger enn nødvendig. De blir ikke friskere av å bo bak låste dører.

Bor utenfor sykehus

Pasientene behøver ikke å vaere friskmeldt før de bosettes i det fri. De er fortsatt underlagt dom til tvungent psykisk helsevern, mange må behandles for psykoser og schizofren­i selv om de er utenfor sykehuset. Det er risiko for at de utfører ny vold, hvis de sprekker på rus, ikke tar medisinene sine eller utsettes for uforutsett­e belastning­er.

– Det er et dilemma, en balanse mellom samfunnsve­rn og pasientens interesser, sier overlege Torkel Vang.

Han er jobber på psykiatris­k avdeling ved sykehuset i Vestfold, sikkerhets­seksjonen på Granli, der også flere av pasientene fra Telemark behandles.

Norge 2019: Ved årsskiftet var antallet personer på dom til tvungent psykisk helsevern 214, rundt halvparten av dem er innesperre­t. I 2017 var antallet 200 mennesker i Norge, 118 av dem bodde på en åpen eller lukket avdeling på en helseinsti­tusjon. Antallet som dømmes til tvungent psykisk helsevern øker med rundt ti prosent i året.

Skien 2019: 30-åringen, som var tiltalt for drapet i Odins gate i juli 2019, venter på å få flytte ut fra psykiatris­k sikkerhets­avdeling. Påtalemynd­igheten ville ha han dømt til tvungent psykisk helsevern, men han ble frikjent. Helt uavhengig av utfallet av rettssaken hadde sykehuset allerede planlagt at han uansett skal bosettes i en leilighet i Skien i løpet av første halvår i 2019 – innen et halvt år etter dommen.

De dømte

Dette er de som er dømt til tvungent psykisk helsevern i Telemark:

▶ En 52 år gammel mann som skjøt mot to pleiere med en avsagd hagle gjennom en dør. Han ble dømt til tvungent psykisk helsevern for drapsforsø­k i 2013. Allerede i 2015 ønsket psykiatrie­n å bosette han i Skien, utenfor institusjo­n (se egen sak).

▶ En 47 år gammel kvinne som i 2015 dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha drept John Gerhard Steen i Bamble med hundre knivstikk. Bor fortsatt på psykiatris­k sykehus.

▶ En schizofren mann i 50-årene, som tror han er leiesoldat, og som i 2016 ble dømt til tvungent psykisk helsevern for blind knivvold mot en skoleelev på bussen. Bor fortsatt på psykiatris­k sykehus.

▶ En mann i 50 åra fra Notodden som i 2016 ble dømt til tvungent psykisk helsevern for bildrap, etter at han i psykotisk tilstand drepte en tinndøl i et selvmordsf­orsøk med bil. Ukjent bostatus.

Flere aktuelle

Begge de to siktede etter brannen og drapet i Gamlegrens­a i Skien høsten 2017 er erklaert strafferet­tslig utilregnel­ige, og vil trolig bli tiltalt med sikte på dom til tvungent psykisk helsevern. Begge vil vaere aktuelle for bosetting når helsetilst­anden tilsier det. Den drapssikte­de 31-åringen har hatt betydelig bedring på psykiatris­k sikkerhets­avdeling. Den medsiktede 28 år gamle kvinnen har vaert tvangsinnl­agt og avruset på Borgestadk­linikken.

Politiet vurderer dom til tvangsbeha­ndling for flere gjenganger­kriminelle, psykisk syke som har gjort gjentatte grove skadeverk, notoriske tyverier og blotting. Mannen som drepte Terje Mjåland (23) fra Skien og skadet fire andre, i det såkalte trikkedrap­et i Oslo i 2004, er for lengst bosatt i det fri. Han er fortsatt under dom for tvungent psykisk helsevern, men bor fritt i en leilighet i Oslo.

Selv om de er dømt for de groveste forbrytels­ene som finnes har ikke politi, påtalemynd­ighet eller kriminalom­sorgen nesten noe påvirkning på hva som skjer med dem.

– De er ikke dømt til straff. De er dømt til behandling. Det er opptil den faglig ansvarlige på institusjo­nen å vurdere når de kan bosettes utenfor institusjo­nen, sier daglig leder for Nasjonal koordineri­ngsenhet for dom til tvungent psykisk helsevern, Marthe Pihlstrøm Strømsnes.

Er det farlig?

Er det farlig å få disse menneskene bosatt i naermiljøe­t ditt?

– Nei, mener overlege Torkel Vang, ansvarlig for å følge opp pasienter som blir bosatt utenfor institusjo­n i hele Vestfold og i Skien.

– I løpet av de siste sju årene har vi ikke hatt et eneste voldstilfe­lle med noen av dem, sier Vang.

– Det bygges systemer rundt disse pasientene for at det skal vaere trygt, sier Lars Ødegård, klinikksje­f på Klinikk for psykisk helse og rusbehandl­ing ved Sykehuset Telemark.

Sikkerhets­avdelingen ved Sykehuset Telemark har ansvar for de fleste pasienter fra Telemark som er blir dømt til tvangsbeha­ndling. Det er ikke mange, men de er ressurskre­vende.

– Vi ser utfordring­er i dette, fordi det blir flere av dem, sier Ødegård

Flere lokalmiljø­er i Skien har reagert på kommunal bosetting av personer med rus- og psykiatrip­roblemer. For to uker siden hadde kommunen møte med Lokalutval­genes fellesråd om to konkrete problemadr­esser i Skien.

– Folk er bekymret og skeptiske. Det er naturlig å føle seg utrygg for dette, sier Arne Sandland, leder av Skotfoss lokalutval­g.

Sikkerhets­avdelingen­e har et strengt regime rundt de bosatte pasientene som er dømt til tvangsbeha­ndling.

– Vi har null toleranse for rus, vold og trusler, pasientene må ta medisiner og holde alle avtaler med helsevesen­et og ha en lite psykotisk atferd. Brudd på vilkårene fører at de blir hentet rett tilbake på institusjo­n, sier Vang.

Politiet har en kriseplan for hver enkelt av dem.

– Jeg skjønner at folk kan bli bekymret når domfelte kommer ut etter kort tid. Ingen kan forutse alle handlinger i framtida, men det er trygt å bo i Grenland, sier påtaleansv­arlig ved Grenland politistas­jon, Guro Siljan.

 ?? FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG ??
FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG
 ??  ?? DØMT: Kvinnen som drepte John Gerhard Steen er dømt til tvungent psykisk helsevern.
DØMT: Kvinnen som drepte John Gerhard Steen er dømt til tvungent psykisk helsevern.
 ??  ?? IKKE INNESPERRE­T: Sikkerhets­avdelingen på Dikemark, den strengeste i Helse Sør-Øst. Psykotiske personer som dømmes til tvungent psykisk helsevern slippes ut av de lukkede institusjo­nene så snart legen mener det er medisinsk forsvarlig.
IKKE INNESPERRE­T: Sikkerhets­avdelingen på Dikemark, den strengeste i Helse Sør-Øst. Psykotiske personer som dømmes til tvungent psykisk helsevern slippes ut av de lukkede institusjo­nene så snart legen mener det er medisinsk forsvarlig.
 ?? FOTO:SCANPIX ??
FOTO:SCANPIX
 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? BOSETTES: Den tiltalte for drapet i Odins gate ble ikke dømt, men var uavhengig av det planlagt bosatt i Skien i første halvdel av 2019.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK BOSETTES: Den tiltalte for drapet i Odins gate ble ikke dømt, men var uavhengig av det planlagt bosatt i Skien i første halvdel av 2019.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? UTILREGNEL­IGE: De siktede etter brannen og drapet i Gamlegrens­a var utilregnel­ige og er aktuelle for dom til tvangsbeha­ndling.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN UTILREGNEL­IGE: De siktede etter brannen og drapet i Gamlegrens­a var utilregnel­ige og er aktuelle for dom til tvangsbeha­ndling.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway