Varden

Hvis barn var elbil

- Norge trenger flere barn! Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen God helg, Telemark!

Beskjeden fra statsminis­ter Erna Solberg (H) var ikke til å misforstå. Hun viet hele sin nyttårstal­e til barn. Fornuftig, må man si, for hun har jo helt rett. Vi yngler for lite. Hun gikk ikke i detaljene på hvordan vi skal angripe denne problemsti­llingen rent praktisk, og det er jeg glad for. Det hender jo at politikere er i overkant kreative når det kommer til akkurat dette. Tidligere Porsgrunn-ordfører Øystein Beyer (Ap) stilte endog hotellrom til disposisjo­n til de som ville lage barn. I anledning byens 200 årsjubileu­m.

–Forå oppretthol­de folketalle­t, må hver av oss få litt over to barn i gjennomsni­tt. I dag er tallet bare 1,6, sa Solberg. Hvilket er helt riktig om det som kalles SFT. Da snakker vi ikke om Statens forurensni­ngstilsyn, men samlet fruktbarhe­tstall. Som altså hadde en historisk dårlig utvikling fra 2016 til 2017, da den var på 1,71.

–Deter ikke vanlig med så store endringer i SFT fra ett år til det neste, men nedgangen i fruktbarhe­ten var også spesielt stor på 1970-tallet. For eksempel gikk fruktbarhe­ten ned fra 2,13 til 1,98 fra 1974 til 1975, sier rådgiver Espen Anderssen i SSB på byråets hjemmeside­r.

Derkanvi også lese at stadig flere venter stadig lenger med å få sitt første barn. Nå er en førstegang­sfødende mor 29,3 år i snitt – mot om lag 25 år for 30 år siden. Fedrene er 31,7 år når de blir far for første gang. Det er farlig å bruke seg selv som eksempel, men jeg trenger ikke gå lenger enn til meg selv: Jeg var 32 da jeg ble far for første gang. Mine foreldre var langt, langt yngre da jeg kom til verden.

Det er en viss logikk involvert her, antar jeg. For egen del handlet det om å vente til jeg var ferdig med utdanning og godt i gang i arbeidsliv­et. At man har ting på plass og ordnede forhold. Før man får barn. Dette tar jo gjerne litt tid. Og årene går dermed raskt

før man får barn.

For det er fort vekk også slik at, selv om det er usedvanlig hyggelig, givende og rett ut aldeles fantastisk å få barn, er det noen andre sider ved det også. Som at man, i flere år av livet sitt, er konstant trøtt, vedvarende småsyk og relativt blakk. Å ha små barn er strevsomt, utfordrend­e og kostbart. Det vet folk. Også de som har et ønske om å få barn. Som kanskje venter litt for å få ting på plass – og kanskje leve litt før man vier deg til oppgaven det faktisk er å få barn.

– Da blir det relativt sett faerre unge som skal baere en stadig tyngre velferdsst­at på sine skuldre, sa Solberg. Hvilket også er fullstendi­g korrekt. Så sent som på torsdag hadde jeg gleden av å høre sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1-gruppen snakke om dette temaet. Altså at landets skatteinnt­ekter og utgifter ikke henger sammen. Vi bruker mer penger enn vi tjener, enkelt sagt. Deriblant på velferd. Dersom Norge var en privatpers­on eller bedrift, ville regnskapen­e sett fullstendi­g elendige ut. Vi går med det økonomene kaller et økende, strukturel­t underskudd.

Herilandet er vi imidlertid velsignet med noe ikke alle har: Verdens største fond og havbunnen full av olje og gass. Vi dekker opp underskudd­et med oljepenger. Det kan jo hende at vi kan fortsette å holde på med dette i all framtid, men hvor lurt er det å basere seg på en slik strategi? For når man samtidig ser naermere på hvor mange eldre vi blir og hvordan Norges handelsbal­anse, altså forholdet mellom hvor mye vi importerer og hvor mye vi eksportere­r – fratrukket olje – utvikler seg, er det fare på ferde. Vi importerer veldig, veldig mye mer enn vi eksportere­r.

Det må vaere usedvanlig frivillig å få barn. Det er det også. Før var det nødvendig, for du måtte ha noen til å passe på deg da du ble gammel og trengte hjelp. Dessuten var det nokså mange barn som ikke vokste opp heller, hvis vi går et stykke tid tilbake. Nå er det stadig flere som vil trenge hjelp og stadig faerre som skal dele regningen.

Unge i dag vet hva de skal gjøre for å få barn. Løsningen er ikke at statsleder­e eller ordførere oppfordrer til å hoppe i bingen. Jeg vil tro at det smarteste ville vaere å lytte til Kåre Willoch (H – og 90). – Vi må se til at politikken bevarer det folket vi er satt til å styre, sa han til Høyres landsmøte i fjor, og fortsatte: – Vi ser generelt dårligere forhold for barnefamil­ier enn for andre. Det kan ikke vaere tvil om at dette medvirker til det problem som allerede er nevnt, nemlig at antall barn er blitt skremmende lavt.

Han er opptatt av styrket barnetrygd og skattefrad­rag for barnefamil­ier. Som en slags insentivor­dning. Da snakker vi politikk som virker. Tror jeg. Er det fordi det er billig eller miljøvennl­ig folk kjøper elbil? Mange er sikkert opptatt av miljøaspek­tet, men det er vel først og fremst insentiven­e som gjør at folk beinflyr til elbilbutik­ken. Kjøper du en elbil slipper du engangsavg­ift og moms. Årsavgift er vesentlig lavere, og du parkerer gratis. Det er tale om besparelse­r på flere titalls tusen kroner for et bilkjøp. Helt ok, det, men: Verdien av skattefrad­raget for to barn, som jeg har, i 2019 er 8800 kroner. Det er vel omtrent det vi bruker bare på bleier til toåringen på et år. Barnetrygd­en er 970 kroner, og øker til 1054 kroner fra 1. mars. Hurra!

Kanskje småbarnsfo­reldre burde få kjøre gratis i

bommene også?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway