Varden

Mange traer, men lite ved

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Det er mer enn nok av skog i Telemark, men å få tak i ved til peisen er heller vrient.

De fleste vedproduse­ntene rundt om i Grenland er skvaer tomme for ved. Stablene ble revet vekk allerede i høst.

Mye skog – lite ved

Telemark er i øvre sjikt i landet hva gjelder å ha mye skog. Ifølge Norsk institutt for skog og landskap er det i underkant av 600 millioner traer i fylket. Likevel er det altså vanskelig å kjøpe seg ved for vinteren i disse dager.

Ole Bjørge i Skien selger årlig rundt 300 kubikk ved. Det skjedde også denne sesongen som var ferdig tidlig i høst.

– Jeg vet ikke om det er noe ved å få noen steder. I alle fall ikke blant lokale vedproduse­nter. Jeg får telefoner hver bidige dag om jeg har noe, men må dessverre skuffe de som ringer, forteller Bjørge.

Han hinter om at det kanskje er noe ved å få blant de store kjedene. Og Bjørges antakelser virker å stemme, selv om pågangen der også er stor.

Større parti med ved

Inne i trevarehal­len på Maxbo i Skien står Stian Redisch Thorsen og forsyner seg av en beskjeden pall med 40-liters vedsekker.

– Det kommer ny forsyning med mer ved til uka. Men veden forsvinner jo nesten før vi får plassert den ut, forteller noen av dem som jobber der.

– Men her hadde de i alle fall, sier Thorsen etter å ha vaert ei lita runde med vedbomture­r.

– Jeg tar åtte sekker. Det er jo ikke akkurat lønnsomt, men strømmen er jo så dyr, så det blir noen småsekker nå inntil jeg får tak et større parti, forteller han.

 ??  ?? IKKE LØNNSOMT: Stian Redisch Thorsen sier det ikke er så lønnsomt å kjøpe småsekker med ved. Men i påvente at det skal
IKKE LØNNSOMT: Stian Redisch Thorsen sier det ikke er så lønnsomt å kjøpe småsekker med ved. Men i påvente at det skal
 ??  ?? BESTILLER: Mange kunder ringer og bestiller store 1.500 liters sekker med ved, forteller Ronny Holmberg ved Obs Bygg i Skien.
BESTILLER: Mange kunder ringer og bestiller store 1.500 liters sekker med ved, forteller Ronny Holmberg ved Obs Bygg i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway