Varden

Vi har Nordens høyeste strømpris

Strømprise­ne er nesten doblet fra året før. Vår strøm er Nordens dyreste og 16 prosent over danske priser.

- har strømregni­ng som er fire ganger så høye som i sommer. – Vi merker godt at mange vil spare strøm ved å kjøpe ledlamper. Nå byttes halogenspo­tene ut. I tillegg spør folk etter wifi panelovner for å ha bedre styring på varmen, forteller han. tore.o.moen

▶ På én måned var spotprisen på strøm i Sør-Norge høyere enn i Danmark 28 av 31 dager.

▶ – Bytt til ledpaerer, er rådet fra Runar Christians­en som var på handletur hos Christophe­r Pettersen, varehussje­f hos Elektroimp­ortøren.

Den nordiske kraftbørse­n Nordpools statistikk over strømprise­r viser at spotprisen for regionene Oslo og Kristiansa­nd fra 19. desember til 18. januar i gjennomsni­tt lå på 52,03 øre før merverdiav­gift. I Danmarks to regioner var snittprise­n på henholdsvi­s 44,76 og 45,95 øre.

Prisene for vår region var 16 prosent over danskenes region en og 13 prosent over region to. Finland, Sverige og Estland var alle rimeligere enn Sør-Norge.

Nyter godt av vindkraft

Fredag formiddag lå den norske eksporten av strøm til Danmark på 1.548 megawatt. Den såkalte systempris­en lå på 70,51 euro per MWh, det vil si 68,50 øre per kwh. For Danmarks del har de i løpet av trettien dager fram til 18. januar hatt flere dager med mye vind og dermed stor vindkraftp­roduksjon. Det ga seg utslag nyttårsdag­en i negativ kraftpris på 3,93 øre. De store strømkunde­ne fikk altså betalt for å kjøpe strømmen. På 27 av 31 dager var danske spotpriser lavere enn våre.

Strømprise­r kraftig opp

I disse dager har mange fått seg et prissjokk når desemberre­gningen har kommet.

– Vi betaler 81 øre per kWh, forteller Runar Christians­en fra Lunde. Han er meget overrasket over at strømmen er dyrere iNorgeenni­Danmark.

– Vi har alltid hørt at strømmen i Danmark er så dyr. Det er ille at prisen skal stige så kraftig som den har gjort nå, sier han.

– Spørs om det ikke er for mange som skal tjene penger på strømmen vår. Det er blitt noen fordyrende mellomledd mellom oss og kraftverke­ne, sier han.

i Lunde får de strømmen levert fra Midt-Telemark kraftverk og kjøper også strømmen derfra.

– Siden kommunen er medeier vil vi vel få litt glede av et eventuelt overskudd, sier han.

Bytter til ledpaerer

Hjemme i huset har han skiftet ut alle paerene i stua med led. Det har ført til en besparelse på 500 watt i timen.

– Med en totalpris på langt over ei krone for strøm med nettleie og avgifter blir det en del å spare gjennom året, sier han.

Hos Elektroimp­ortøren i Skien forteller varehussje­f Christophe­r Pettersen at han selv nå

Lite vann i magasinene

– Ved utgangen av uke to var fyllingsgr­aden i magasinene hos norske produsente­r 60,7 prosent. Det normale er 66,4 prosent. NVE har en beregning for hydrologis­k balanse i Norge som viser en underbalan­se på 15 TWH, det tilsvarer mer enn ti prosent av det norske strømforbr­uket, forteller Jeanne Katralen Tjomsland, kommunikas­jonsdirekt­ør i Fjordkraft.

Hun forteller at mens januarpris­en i fjor lå på 32 øre, er den hittil i i år på ca. 60 øre på strømbørse­n.

– Det har vaert mye vind og da produseres det svaert mye vindkraft i Danmark. Siden utveksling­en over kabler skaper flaskehals­er, kan ikke alt dette utlikne prisene. Dermed får danskene nå fordelen av rimelig strøm slik som vi får fordelen når magasinfyl­lingen er god eller det blåser lite, sier hun.

Varden har gått gjennom regningen til en Fjordkraft­kunde med avtalen «Strøm til innkjøpspr­is». Strømprise­n økte fra 47,34 øre desember 2017 til 75,74 øre i desember 2018. Med moms, nettleie og avgifter ga det en kWh-pris på 94,13 øre for ett år siden og 127,8 øre denne gangen, en prisøkning totalt på 35 prosent.

▶ Tore Øyvind Moen

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? KJØPER LOKALT: Runar Christians­en fra Lunde kjøper strøm fra Midt Telemark Energi, en
KJØPER LOKALT: Runar Christians­en fra Lunde kjøper strøm fra Midt Telemark Energi, en
 ??  ?? LED-LYS: Runar Christians­en fra Lunde fyrer med ved og sparer strøm ved å bruke ledpaerer. Varehussje­f Christophe­r
LED-LYS: Runar Christians­en fra Lunde fyrer med ved og sparer strøm ved å bruke ledpaerer. Varehussje­f Christophe­r
 ??  ?? ÅRSFORBRUK: Et typisk forbruksmø­nster av strøm gjennom året. Økt
ÅRSFORBRUK: Et typisk forbruksmø­nster av strøm gjennom året. Økt
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? Pettersen hos Elektroimp­ortøren i Skien selger mye ledpaerer og wifi-styrte ovner.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN Pettersen hos Elektroimp­ortøren i Skien selger mye ledpaerer og wifi-styrte ovner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway