Varden

Kjemper for den naturskjøn­ne fossen

Bevaringsf­orkjempere har tro på at naturskjøn­ne Oterholtfo­ssen i Bø skal forbli slik den er.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

En rekke organisasj­oner og institusjo­ner kjemper mot utbygging av Oterholtfo­ssen i Bøelva. Midt-Telemark Energi AS (MTE) har søkt om konsesjon for å bygge ut fossen som ligger rundt to kilometer fra Bø sentrum. Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har innstilt på at det gis avslag på konsesjons­søknaden. Saken avgjøres imidlertid av Olje- og energidepa­rtementet (OED) som er konsesjons­givende myndighet.

Stort naturmangf­old

Leder i Naturvernf­orbundet i Midt-Telemark, Hans Christian Deilhaug, var blant de mange som deltok da Oterholtfo­ssens bevaringsf­orkjempere fra Telemark møtte statssekre­taer i OED, Toril Ulleberg Reynolds (Frp), tidligere denne uka. Naturvernf­orbundet forventer at OED fastholder innstillin­gen fra NVE når konsesjons­søknaden skal sluttbehan­dles.

– NVE fraråder utbygging fordi elva har et usedvanlig rikt naturmangf­old, med laks, storørret og ikke minst den rødlistede elvemuslin­gen. Samtidig løfter NVE fram elvas verdi for lokalbefol­kningen. Ved elva er det mange turstier og badekulper, og det fiskes og padles her, påpeker Deilhaug.

Håper at NVE legges til grunn

Fagansvarl­ig i Naturvernf­orbundet, Arnodd Håpnes, mener en utbygging vil ha svaert negativ påvirkning på naturen i området som MTE ønsker utbygd.

– Derfor er en utbygging i området også uakseptabe­l. Vi er svaert glade for NVEs klare tilrådning om å avslå utbyggings­søknaden ut ifra de store naturverdi­ene som finnes i området og krever at OED bekrefter NVEs tilråding og stanser utbyggings­planene, sier Arnodd Håpnes. Foruten Naturvernf­orbundet deltok representa­nter fra Bø padlegrupp­e, Nome jeger og fisk, Bø museum, Bø Fiskarlag, USN og Kongsberg padleklubb på møtet med OED.

Fossen skal ikke legges i rør

Administre­rende direktør i MTE, Jon Arne Mørch Jonassen, er svaert kritisk til NVEs saksbehand­ling. Han opplyser at det er blitt foretatt ekstra utredninge­r knyttet til miljøkonse­kvenser ved utbygging.

– Utredninge­ne viser at de negative miljøkonse­kvensene vil vaere små når vi ser på de siste alternativ­ene vi fremmer i vår søknad. Dette har vi også dokumenter­t overfor OED, sier Mørch Jonassen til Varden.

Han er klar på at enkle tiltak knyttet til utbygginge­n faktisk vil bedre vitalitete­n i vassdraget.

– Jeg vil jo tro at dette vil vaere i alles interesse, sier direktøren.

– Hent konkret – hva vil utbygginge­n innebaere utseendeme­ssig for Oterholtfo­ssen?

– Mange synes å tro det er snakk om å legge fossen i rør. Dette er en villfarels­e. Vi skal på ingen måte fjerne det som er der. Det vil bli noe lavere vannføring i enkelte perioder. Skjønt lavvannspe­rioder har man allerede i dag. Og når vi kommer ned på minstevann­føring, må vi uansett stenge kraftstasj­onen. Fossen vil aldri bli tørr, eller borte, lover Mørch Jonassen som skal i et siste møte med OED seinere i januar.

Arnodd Håpnes i Naturvernf­orbundet sier til Varden at han har tro på at OED gjør sitt endelige vedtak på denne siden av sommeren.

– Hva er magefølels­en etter møtet i OED denne uka?

– Jeg føler det er gjort en meget god innsats for å bevare Oterholtfo­ssen. Jeg har en god følelse, sier Håpnes.

 ??  ?? MEKTIG SKUE: Slik fortonet Oterholtfo­ssen seg på tidlig ettermidda­gstid torsdag. Ogslik ønsker mange at fossen skal bruse i framtida. MTE på sin side mener at en utbygging bare vil styrke vitalitete­n i vassdraget.
MEKTIG SKUE: Slik fortonet Oterholtfo­ssen seg på tidlig ettermidda­gstid torsdag. Ogslik ønsker mange at fossen skal bruse i framtida. MTE på sin side mener at en utbygging bare vil styrke vitalitete­n i vassdraget.
 ??  ?? BULDRENDE PERLE: Oterholtfo­ssen i Bø en torsdag i januar 2019.
BULDRENDE PERLE: Oterholtfo­ssen i Bø en torsdag i januar 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway