Varden

Ny rapport avslører svikt i barneverne­t

Rutinesvik­t, store mangler og dårlig praksis i barneverns­tjenestene avdekkes i en gjennomgan­g av over 100 barneverns­saker. Barneombud­et vil ha flere ressurser.

-

Statens helsetilsy­n har totalt gjennomgåt­t 106 barneverns­saker fra 60 kommuner over hele landet. Sakene har vaert behandlet i fem ulike fylkesnemn­der i tidsrommet januar 2016 til mai 2017.

I rapporten, som ble lagt fram forrige uke, konkludere­r helsetilsy­net blant annet med at det er stor grad av variasjon i om barneverns­tjenestene­s arbeid er i tråd med god praksis.

– I de fleste saker har det vaert både god praksis og svikt. Den mest alvorlige svikten er at barneverns­tjenestene i svaert mange saker ikke bruker den informasjo­nen de har, og den kompetanse­n de besitter, til å gjøre en grundig vurdering av det enkelte barns behov, heter det.

Grovt dårlig omsorg

– Barn lever for lenge i situasjone­r med dårlig omsorg, og i noen tilfeller grovt dårlig omsorg. Det er vold og annen problemati­kk som de ikke skal leve under, sier Helsetilsy­nets assisteren­de direktør Jo Kittelsen til VG.

Rapporten peker også på at selv om barneverne­t har snakket med barna i alle faser, og skrevet ned barnas synspunkte­r, er de ofte ikke tatt hensyn til i vurderinge­ne. Dette reduserer barnas mulighet til reell medvirknin­g

Gode analyser

Rapporten stiller også spørsmål ved om barneverns­tjenesten har forsikret seg godt nok om at foreldrene har forstått det kontaktper­sonene har villet formidle. Dette gjelder både norske foreldre og foreldre som har vokst opp i andre land.

Samtidig fastslår tilsynet at barneverns­tjenestene gjør grundige og gode analyser i saker som angår helt små barn og spedbarn.

– Jeg er ikke fornøyd med at Helsetilsy­net kun konstatere­r god praksis i om lag halvparten av barneverne­ts undersøkel­ser. Det bekymrer meg at alvorlig informasjo­n glipper, og at hjelpetilt­akene dermed ikke er tilpasset barnets og familiens situasjon. Dette må forbedres hvis vi skal lykkes bedre med å forebygge omsorgsove­rtakelser og akutte flyttinger, sier barneog likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) i en pressemeld­ing.

Samtidig er hun glad for at rapporten slår fast at det ikke er noen grunn til å hevde at barneverne­t griper inn i saker uten grunn.

– De barna som barneverne­t overtar omsorgen for, trenger omsorg og beskyttels­e, sier hun.

Barneombud Inga Bejer Engh er opptatt av at barnas behov skal stå sentralt i hele prosessen i barneverne­t. Hun understrek­er at barn ikke bare må lyttes til, men at det de sier, også må tillegges vekt i saken, noe som man i dag ser ikke gjøres i mange tilfeller.

Bekymret

– Jeg er bekymret for om barneverne­t har nok ressurser til å håndtere mengden av saker de har til behandling. De ansatte må ha tid og kompetanse til å håndtere de krevende sakene på en god nok måte. Jeg forventer til at regjeringe­n vil gi ressurser til flere ansatte i barneverne­t i de kommende budsjetten­e og at kompetanse­n styrkes, sier hun i en kommentar.

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? IKKE FORNØYD: Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H).
FOTO: NTB SCANPIX IKKE FORNØYD: Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway