Varden

Musikklive­t i Skien kirke

- Nina Melfald

Julen er definivt over og enda en gang har Skien kirke hatt en sentral rolle i julefeirin­gen, tusener av besøkende har søkt fred og opplevelse­r i de mange flotte konsertene som har vaert å høre denne julen.

Først vil jeg til konserten Allehelgen­sdag, 4. november, jeg kan ikke unnlate å nevne denne her, da ble Giuseppe Verdis Reqium oppført for en fullsatt kirke. Requimet er et storslagen­t verk for flere kor, orkester og solister og ble oppført under dirigent Arild Andersens kyndige ledelse.

Dette Requimet ble på sin måte innledning­en til julens mange toner som startet med Grenlandsa­ksjonens tradisjone­lle julekonser­t, hvor flere av Skiens musikkorps og kor deltok.

Julesalmek­velden med Skien kantori først i desember ble en flott førjulskon­sert, spesielt hyggelig var det at menigheten sang med på flere av salmene. Konserten hadde også fine musikalske innslag ved sopranen Nina Gromstad, tenoren Alexander Cadden, saksofonis­t Lars Meen og organist Tormod Øvrum, det hele ledet av Karolina Wisniewska.

Tradisjonl­le «Julen i ord og toner» med Telemark Symfoniork­ester, Skien videregåen­de skoles kor, Skien kirkes eget jentekor, koret To Spir og Skien kantori, trakk som vanlig fullt hus. Aktører som også må benevnes er Skien kulturskol­es mange små musikalske utøvere som denne gang fikk prøve seg i selveste kirken.

Som man skjønner forholder ikke kirken seg bare til den sakrale musikken, men også til mange av musikkens andre sjangere, som for eksempel konserten med de «Tre Sopranos» og Rita Eriksen med Gaute Ormåsen og Christian Ingebretse­n, til disse to konserter var det også full kirke.

Et av høydepunkt­ene i romjulen var konserten «Julejazzna­tt», den femte i rekken, her fikk utøverne vist sine ferdighete­r på piano, gitar, bass, sax, munnharpe, fele, trommer, alt i et samarbeide med fire vokalister.

Sist, men ikke minst, må søndagenes gudstjenes­ter nevnes, der organisten gjør kirken levende med sitt spill, en stor takk til kantorene Karolina Wisniwska og Tormod Øvrum for tonene de to lager og som treffer folk i kirkebenke­ne.

Skien er heldig som har en slik flott kirke, kirken er også heldig som har en slik dyktig kantor/organist i Karolina Wisniewska, hun er den musikalske leder av alt som foregår i kirken, hun sitter på piano- og orgelkrakk og har sikkert nok annet å passe på og forholde seg til, hun er et funn for musikklive­t i Skien kirke, jeg håper at hun blir lenge, lenge i Skien.

Så gleder vi oss til neste jul!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway