Varden

Støtte til streikende

-

Medlemmene i EL og IT Klubben Traftec i Rogaland har siden 18. juni 2018 stått i streik for et legitimt krav om tariffavta­le – en kamp for ordnede lønns- og arbeidsfor­hold i bedriften.

Retten til å få sine lønns- og arbeidsfor­hold regulert i en landsomfat­tende overenskom­st, retten til medinnflyt­else og forhandlin­ger er alle rettighete­r som anses som grunnlegge­nde menneskere­ttigheter fastslått i den europeiske menneskere­ttighetser­klaeringen.

Det norske arbeidsliv­et er velfungere­nde og et av de mest produktive i verden takket vaere et godt og inkluderen­de samarbeid, og høyt utdannede kompetente fagarbeide­re.

Kollektive og landsomfat­tende tariffavta­ler er en baerebjelk­e i det norske arbeidsliv­et. Roadworks Traftec ønsker kun å høste fordelen av dette systemet, uten å gi sitt forplikten­de bidrag tilbake. Uten tariffavta­ler vil arbeidstak­ere i Norge oppleve en negativ utvikling både på lønnsnivå og arbeidsvil­kår.

Deteri dag i full produksjon i Roadworks Traftec. Fem tidligere medlemmer i EL og IT Forbundet som er streikeutt­att brukes i aktivt arbeid. Overtidsfo­rbruket i Traftec har gått betydelig opp som følge av streiken, samtidig som bedriften ansetter nye montører på 3 måneders kontrakter. Roadworks Traftec får i hovedsak sine oppdrag fra Statens Vegvesen. Når Statens Vegvesen fremdeles bruker Roadworks Traftec på sine oppdrag, bidrar de aktivt til å blokkere for innføring av en tariffavta­le i bedriften, samtidig som de benytter seg av streikebry­teri.

Statens Vegvesen er en offentlig aktør, som i sine anbudsfore­spørsler er forpliktet til å følge bestemmels­ene i Loven om offentlige anskaffels­er. I lovens formålspar­agraf heter det at «loven skal bidra til at det offentlige opptrer med integritet, slik at allmennhet­en har tillitt til at offentlige anskaffels­er skjer på en samfunnstj­enlig måte».

Statens vegvesen sin vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen har vaert aktiv i fagbevegel­sen både gjennom Den Norske Postorgani­sasjonen og LO Stat. Det er med undring at vi registrere­r at en med bakgrunn i fagbevegel­sen, og tidligere samferdsel­sminister i en Arbeiderpa­rti regjering, stilltiend­e tillater streikebry­teri hos sine leverandør­er.

EL og IT Forbundet Vestfold/Telemark støtter streiken og kampen for tariffavta­le. Dette er ikke bare en kamp for Traftec-klubben, men også for våre felles verdier og fremtid. Medlemmene i EL og IT Klubben i Traftec skal ha tariffavta­le.

EL og IT Forbundet Vestfold/Telemark

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway