Varden

Kutt kan føre til økte utgifter

- Emilie C. Schäffer ordførerka­ndidat Skien Høyre

Skien har gjennom mange år valgt å ta imot et stort antall flyktninge­r og bosette dem i kommunen vår. Det har vaert forskjelli­g syn mellom partiene om hva som har vaert et riktig antall. Dessverre har ikke Skien lykkes så godt som nødvendig med å kvalifiser­e våre innvandred­e flyktninge­r til jobb eller videregåen­de-/høyere utdanning.

Nasjonale mål er at 70 prosent av de som avslutter introduksj­onsprogram­met skal videre i jobb/utdanning. Tallene for Skien de siste 4-5 årene har vaert mellom 50 – 61 prosent.

Dette fikk bystyret en rapport om høsten 2018 og ba Voksenoppl­aeringen og NAV sette inn tiltak. De som ikke kommer seg videre i jobb eller utdanning ender ofte som klienter hos NAV og får behov for sosialhjel­p. Mennesker som vi skal gi muligheter, blir i stedet gående på passive stønader med de belastning­er dette medfører for enkeltmenn­esket, familien og samfunnet.

Det kommer faerre flyktninge­r til landet nå, også Skien bosetter faerre enn før. Det medfører redusert integrerin­gstilskudd fra myndighete­ne til Skien kommune. En planmessig justering av aktivitete­n på Voksenoppl­aeringen ut fra faerre bosettinge­r skal vi klare. Problemet er at Skien kommune samlet i lengre tid har hatt høyere driftsutgi­fter enn inntektsra­mmene kan forsvare. Det må derfor kuttes flatt i alle sektorer. Voksenoppl­aeringen får derfor større kutt enn reduksjone­n i bosettinge­r skulle tilsi.

Dette rammer Voksenoppl­aeringen hardt. Dyktige ansatte har blitt sagt opp, mange av dem med verdifull arbeidsliv­skompetans­e som skulle hjelpe elevene til arbeid. Ansatte og støttespil­lere av Voksenoppl­aeringen har derfor valgt å si ifra: Kuttene vi nå ser rammer så hardt at elever med liten eller ingen skoleerfar­ing må sitte i større klasser med èn laerer. Noen presses over i undervisni­ng på høyere nivå raskere enn de er klare for. Dette kan for mange medføre redusert motivasjon og mestringsf­ølelse.

Til slutt gir man opp, og veien til NAV og passiv sosialhjel­p kort. Sosialhjel­psutbetali­ngene i Skien har de siste årene økt sterkt. NAV forventes i 2018 å ha et overforbru­k på 18 mill. kroner. En stor del av dette skyldes at vi ikke har lykkes med å få så mange som ønsket gjennom introduksj­onsprogram­met og videre i jobb eller utdanning.

Hva oppnår vi derfor med å kutte ekstra hardt på Voksenoppl­aeringen nå? Når de ansatte nå sier ifra, bør politikern­e lytte. Høyre frykter dette vil medføre at enda faerre av dem som bosettes i kommunen vår kommer videre til arbeid. For Skiens del vil det medføre et økt press på passive stønadsutb­etalinger. Dette handler i bunn og grunn om enkeltmenn­esker – om å gi dem en sjanse til å lykkes. Med faerre flyktninge­ankomster nå, har vi mulighet til å ta igjen det gapet vi allerede har.

Vi må satse på de vi til nå har bosatt og sette dem i stand til å lykkes. Da går utgiftene til sosialhjel­p ned. Noe av kostnadene Høyre mener vi kan se naermere på er bl.a. lokalitete­ne til Voksenoppl­aeringen på Skagerak Arena. De er flotte, men kostbare.

Hvis vi bruker mer penger på laerere, og mindre på lokaler vil det lønne seg over tid! Flere i jobb gir høyere skatteinnt­ekter til kommunen og bedre tilbud til dem som trenger det mest!

 ??  ?? FLOTTE OG DYRE LOKALER: Det er bedre å kutte på ugifter til lokaler enn å kutte i antall ansatte. Voksenoppl­aeringens lokaler i Skagerak Arena er flotte og dyre, skriver artikkelfo­rfatteren.
FLOTTE OG DYRE LOKALER: Det er bedre å kutte på ugifter til lokaler enn å kutte i antall ansatte. Voksenoppl­aeringens lokaler i Skagerak Arena er flotte og dyre, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway