Varden

Zola-prisen til Arne Viste

Arne Viste fra Sola blir hedret med Zola-prisen for sin kamp for grunnlegge­nde menneskere­ttigheter for en saerlig utsatt del av befolkning­en.

- NTB

Det heter det i juryens begrunnels­e.

Gjennom sitt bemannings­selskap Plog AS har Viste satt over 60 papirløse mennesker i arbeid siden han startet firmaet i 2015.

«Det er utvilsomt at Plog AS har hatt stor betydning for en gruppe mennesker, som i stor grad er blitt satt systematis­k utenfor samfunnet og derfor ofte er blitt fanget i en hjelpeløs, passiv og fortvilet tilvaerels­e over mange år», heter det i en pressemeld­ing fra Zola-leder Kar Eldar Evang.

Strider med grunnloven

I 2011 inndro Skattedire­ktoratet skattekort­ene for papirløse mennesker som jobber, og de ble derfor arbeidsløs­e.

– Alle mennesker ønsker gjennom å arbeide å kunne bidra og sørge for seg og sine, og det er ødeleggend­e å bli hindret i dette, sier prisvinner­en. Han mener det strider mot både Grunnloven og menneskere­ttighetene å nekte folk muligheten til å jobbe.

Endelig anmeldt

Viste har utfordret Justisdepa­rtementet og andre myndighete­r, og har hele tiden vaert klar på at han ønsker å bli anmeldt slik at prinsippen­e det står for kan få en grundig rettslig prøving.

Høsten 2018 ble noen ansettelse­r gjennom Plog AS anmeldt av Oslo politikamm­er. Saken skal opp for tingretten i hovedstade­n til våren.

Zola-prisen, som er oppkalt etter den franske forfattere­n Émile Zola, gis til personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeide­t forhold i Norge som truer verdier som menneskeve­rd, demokrati og rettssikke­rhet. Viste mottar prisen under en seremoni i Oslo torsdag.

I fjor gikk prisen til samfunnsde­battanten Sumaya Jirde Ali fra Bodø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway