Varden

Invitert til Dronningen

-

– Jeg velger å tolke invitasjon­en slik at dronningen bryr seg om samisk kunst, det samiske samfunn og det samiske folk, sier Máret Ánne Sara.

Torsdag var hun bedt i audienstil dronning Sonja på Slottet, ironisk nok rett før kongeparet holder middag for Høyesteret­t – instansen der broren Jovsset Ante Sara tapte kampen for sin tvangsslak­ttruede reinflokk.

Sara, som i fjor ble innkjøpt til Nasjonalga­lleriet med et verk fra kunstprosj­ektet «Pile O Sápmi», var blant de aktuelle kunstnerne invitert til å stille ut i Dronning Sonja Kunststall, skriver Samimag.no.

Der åpner utstilling­en « Historier» 8. februar og viser tre generasjon­er samiske kunstnere, i alt 50 verk. Men Máret Ánne Sara ikke ja med en gang.

– Med et tungt hjerte skrev jeg brev til dronningen for å forklare situasjone­n til lillebror og at mitt kunstverk ikke er for pynt og underholdn­ing, forklarer Sara.

I brevet spurte hun om dronningen ville høre på henne før hun stilte ut kunstverke­t «Spirals of the Pile», som formidler hvordan Maret Anne Sara mener den norske stat presser hennes lillebror ut av reindrifte­n - og den samiske kultur.

Dagen før møtet sa Sara at hun først hadde gruet seg, men at hun tror på en dypere samtale fordi kunstverke­t er veiviseren.

– Jeg vet den kongelige familie unngår politiske ytringer, men bare det at de kongelige velger å lytte er viktig.

«Spiral of the Pile» er for øyeblikket utstilt i Praha og blir å se i dronningen­s galleri i juni. «Historier» skal henge ut sommeren.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway