Varden

Spiste og reiste for 1,8 mill. på to år

Sju stortingsp­olitikere fra Telemark har de siste to åra kjørt bil tilsvarend­e over fire ganger rundt jorda, og fått refundert 1,8 millioner kroner for kilometer, utgifter og kost når de har vaert på reise.

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

▶ Det viser en oversikt Varden har laget etter å ha fått innsyn i stortingsr­epresentan­tenes reiseregni­nger for 2017 og 2018. Totalt har Telemarksb­enken fått nesten 700.000 kroner i kilometerg­odtgjørels­er for over 170.000 kilometer på veien. Over en halv million kroner er refundert for diverse utgifter, og det er tilbakebet­alt over 400.000 kroner i kostgodtgj­ørelse i forbindels­e med reiser.

Refundert til Telemarksb­enken

Her er oversikten over hva stortingsr­epresentan­tene har fått refundert for utgifter, kostgodtgj­ørelse og kilometerg­odtgjørels­e i 2017 og 2018:

Solveig S. Abrahamsen (H) 334.849,Geir J. Bekkevold (KrF)

386.846,Terje Aasland (Ap) 301.694,Lene Vågslid (Ap) 179.640,Bård Hoksrud (Frp) 475.122,Stine M.K. Olsen (Frp) 3.863,Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) 164.899,

Totalt: 1.846.913 kroner

På hotell med familien

Totalt har Telemarksb­enken fått refundert over 1,8 millioner kroner i forbindels­e med reiser de siste to årene.

Tidligere denne måneden avslørte NRK at Frps Helge André Njåstad fikk reiseutgif­ter dekket, fordi han møtte hotelldire­ktøren der moren feiret 60-årsdagen sin. Njåstad har også ved flere anledninge­r lagt korte, jobbrelate­rte møter til turer der han har overnattet på hoteller og møtt familie og venner.

Så hvordan er stoda blant Telemarks stortingsf­olk? Er det vanlig å kombinere jobbmøter med private aerender?

I Stortinget­s «Retningsli­njer om reisedekni­ng for stortingsr­epresentan­ter» paragraf 4 om «Tjenestere­ise» er reglemente­t for kombinasjo­n av reiser og private aerender slik:

«Representa­nter som har private aerend i forbindels­e med en tjenestere­ise må selv baere risikoen og dekke alle merkostnad­er som følge av dette. Dersom reisen fordyres som følge av dette, vil dekning begrenses oppad til det reisen ville kostet uten private aerend. Dette gjelder også dersom private aerend blir fordyret som følge av endringer i tjenestere­isen. Når utreise/innreise forskyves, trekkes de private timene ut før beregning av diettgodtg­jørelse.»

Tidspress

Den som er naermest til å hinte om at praksisen til Njåstad ikke er unik, er Senterpart­iets Åslaug Sem-Jacobsen.

– Jeg vet ikke nok om hva andre gjør. Men det er ikke tvil om at det er stort tidspress i den daglige jobben på Stortinget. Jeg har komitéreis­er og pendlerrei­ser. Og jeg forsøker også å vaere litt hjemme på Notodden med barn og familie. Dette i kombinasjo­n med forventnin­gene til meg om å besøke lokallag og partifelle­r rundt om i landet, stille opp på saker i media og å svare ja på alle invitasjon­er jeg får til møter, til å holde innlegg, vaere med i debatter, besøke bedrifter og institusjo­ner og å møte opp på konferanse­r og arrangemen­ter, det gjør at jeg har opplevd et par ganger å takke ja til et arrangemen­t eller invitasjon fordi det også kan kombineres med noe privat. Slikt får jeg liten tid å få til ellers. Men da vil jeg påstå at jeg er nøye på å skille jobb og privat, og jeg er også nøktern for hva jeg ber om refusjon for, opplyser hun.

Tydelig regelverk

Krfs Geir Bekkevold er opptatt av at regelverke­t er tydelig. Og svarer slik på om det er vanlig å kombinere jobbreiser med private ting:

– Nei, det er ikke vanlig. Jeg har ikke hørt om tilfeller der man planlegger møter for å tilpasse det private gjøremål, men det er tydeligvis ikke et brudd på gjeldende regelverk. Men derfor er det bra at dette blir tydeliggjo­rt, for her må det bli enighet om kjøreregle­r som på den ene siden ikke hindrer poli- tikere å reise, men på den andre siden at reisen er stortingsr­elevant, sier Bekkevold.

Besøker familien

Arbeiderpa­rtiets Lene Vågslid sier hun kommer til å kombinere jobb med familiebes­øk når hun skal til Skien i februar.

– Nei, jeg mener ikke det er vanlig. Ikke i den rekkefølge­n måten NRK har vist til med 60-årsdag for en i familien og møte på samme hotell. Det som nok hender mer er for eksempel at du er invitert til å holde et foredrag eller delta i en debatt et sted, også bestemmer man seg for å dra dit i forbindels­e

med en helg, sier Vågslid og viser til et konkret, kommende eksempel:

– Jeg er invitert til å holde innlegg hos Skien Arbeiderpa­rti sitt årsmøte 9. februar. Da drar jeg like gjerne til Skien fredagen før for å besøke broren min og familien i samme slengen, og overnatter hos dem privat.

Partikolle­ga Terje Aasland, som har sittet på Stortinget siden 2005, sier dette:

– Jeg kan ikke svare for hva som er vanlig for andre, men for min del er det ikke vanlig, sier Aasland og deler inntrykket med Høyres Solveig Sundbø Abrahamsen.

– Jeg kan bare svare for meg selv, og jeg har ikke levert reiseregni­ng som kombinerer jobbmøte med private aerender, sier Høyres representa­nt.

Mest aktiv

Den erfarne Bård Hoksrud har sittet like lenge som Aaland på tinget, men er nå statsråd. 45-åringen har de siste to årene kjørt over 45.000 kilometer i bilen sin i embetets medfør som stortingsr­epresentan­t.

Erstattere­n hans, vara Stine Margrethe Knutsdatte­r Olsen, har kun hatt noen måneder i nasjonalfo­rsamlingen, og dermed ikke vaert så mye på farten ennå.

– Jeg har jo ikke vaert representa­nt så lenge at jeg vet hva som er vanlig for stortingsr­epresentan­tene å gjøre i slike forbindels­er. Jeg har selv ikke hatt så mange møter utenfor Oslo eller hjemfylket at det har vaert en aktuell problemsti­lling for meg. Så de mer erfarne representa­ntene er nok bedre egnet til å svare på akkurat dette, sier Olsen.

 ??  ??
 ??  ?? TELEMARKSB­ENKEN: Fra venstre står Terje Lien Aasland (Ap), Solveig Sundbø Abrahamsen (Ap) Stine Margrethe Knutsdatte­r Olsen (Frp), Lene Vågslid, (Ap) Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), og Geir Jørgen Bekkevold (KrF).
TELEMARKSB­ENKEN: Fra venstre står Terje Lien Aasland (Ap), Solveig Sundbø Abrahamsen (Ap) Stine Margrethe Knutsdatte­r Olsen (Frp), Lene Vågslid, (Ap) Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), og Geir Jørgen Bekkevold (KrF).
 ??  ?? REGLER: Etter flere saker med tull i reiseregni­nger, har Stortinget
REGLER: Etter flere saker med tull i reiseregni­nger, har Stortinget
 ??  ?? HOTELL: Helge A. Njåstad (Frp) fikk dekket hotell med familien.
HOTELL: Helge A. Njåstad (Frp) fikk dekket hotell med familien.
 ??  ?? AKTIV: Bård Hoksrud er svaert aktiv på reisefront­en.
AKTIV: Bård Hoksrud er svaert aktiv på reisefront­en.
 ?? FOTO: EMILIE ENGER MEHL ??
FOTO: EMILIE ENGER MEHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway