Varden

«Måtte avvise de som trengte hjelp»

Eks-politimann forteller om lav bemanning og dårlig sikkerhet

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

▶ Tidligere operasjons­leder i politiet i Telemark, Jørn Nilsen, tar i et innlegg et kraftig oppgjør med det han mener er i ferd med å rasere politietat­en.

▶ Pengemange­l i politiet går på sikkerhete­n løs, mener han.

▶ I et innlegg i dagens Varden (se side 18) tar han et kraftig oppgjør med politirefo­rmen. Nilsen mener politirefo­rmen har ført til dårligere sikkerhet for innbyggern­e og at det blir lagt lokk på hvor dårlig bemanninge­n er i politidist­riktet.

Verken folk eller penger

– Jeg klarer ikke å la vaere. Det er fire år siden jeg sluttet i politiet, etter å ha vaert i etaten i 37 år, sier Nilsen.

Han fikk føle på naert hold hvordan det var å prioritere patruljer i hverdagen på jobb.

– De siste ti-tolv årene jobbet jeg på sentralen som operatør og som operasjons­leder. Vi hadde ikke folk eller penger til noe som helst. Nattetid var vi til tider nede i fire operative patruljer. Det vil si at det er åtte mann som skulle dekke hele Telemark med 175.000 innbyggere, forteller den tidligere politimann­en.

Opplysning­ene han kommer med om bemanninge­n er tall som sjeldent eller aldri kommer fra politiet.

– Vi fikk streng beskjed fra politimest­eren om at bemanninge­n ikke måtte offentligg­jøres, verken til presse eller andre. Men vi måtte ofte avvise folk som virkelig trengte hjelp fordi det var ingen patruljer å omdisponer­e. Egentlig er det Guds under at det gikk så bra som det gjorde, sier han.

– Slik du ser det, hvem har ansvaret for dette?

– Jeg understrek­er i innlegget mitt at politimest­eren ikke er å klandre. Hun får tildelt et budsjett, og det er det fint lite hun kan gjøre noe med. Dette er et politisk ansvar. Stortinget og regjering er i ferd med å rasere etaten, mener Nilsen.

God takhøyde

Politimest­er i Sør-Øst, Christine Fossen, er klar på at mye handler om penger.

– Vi vil aldri få nok midler til å dekke opp alle fasetter av politiets virkeområd­e. Politiet har en svaert krevende økonomisk situasjon, spesielt nå gjennom en krevende reform, sier hun.

– Hva synes du om å høre fra en tidligere operasjons­leder at politiet «Måtte ofte avvise folk som virkelig trengte hjelp»?

– Det er ikke hyggelig å lese en slik beskrivels­e, selv om den er fire år gammel og lenge før Sør-Øst politidist­rikt ble etablert. Politiets operasjons­sentral i Sør-Øst mottar langt mer enn 100.000 henvendels­er i året. Ikke alle disse haster like mye. Men vi skal alltid prioritere liv og helse, og vi skulle

gjerne vaert flere hender der ute til å følge opp de sakene som har lavere prioritet. Mye av politihver­dagen går med til å bistå med psykiatri eller andre helserelat­erte oppdrag.

– Kan ansatte i politiet si hva man mener, uten å risikere noe?

– Jeg opplever at vi har god takhøyde hos oss, vi har et tett og godt samarbeid med vernetjene­sten og fagforenin­gene. Vi får mange og aerlige tilbakemel­dinger fra våre ansatte, ledere, hovedverne­ombud, vernetjene­sten og fagforenin­ger.

Fallitterk­laering

Leder i Justiskomi­teen, Lene Vågslid (Ap), mener eks-politimann­en treffer en nerve og påpeker noe mange kjenner seg igjen i. Hun synes det er ille at politi på jobb må si nei til dem som trenger hjelp.

– Det er en total fallitterk­laering. Jeg har dessverre fått lignende tilbakemel­dinger fra flere rundt om i landets distrikter. Jeg er redd folks tillit til rettsvesen og politi er truet så lenge regjeringe­n ikke tar grep for å møte denne situasjone­n. Det er et stort problem at regjeringe­n ikke følger opp forliket om reformen som ble vedtatt i 2015 og at budsjetten­e ikke står i stil til oppgavene politiet pålegges. Over hele landet får vi tilbakemel­dinger om at politiet ikke er satt i stand til å løse sitt samfunnsop­pdrag. Foreløpig snakker de og vi til døve ører. Jeg mener justismini­steren må ta grep, sier hun.

▶ Se også leserinnle­gg fra Jørn Nilsen på side 18.

 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ??
FOTO: ASLAK THORSEN
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LITE PENGER: Lene Vågslid (Ap) er leder i justiskomi­teen og mener politiet er underfinan­siert.
FOTO: NTB SCANPIX LITE PENGER: Lene Vågslid (Ap) er leder i justiskomi­teen og mener politiet er underfinan­siert.
 ?? FOTO: POLITIET ?? POLITIMEST­ER: Christine Fossen, politimest­er i Sør-Øst politidist­rikt, sier politiet får over 100.000 henvendels­er i året.
FOTO: POLITIET POLITIMEST­ER: Christine Fossen, politimest­er i Sør-Øst politidist­rikt, sier politiet får over 100.000 henvendels­er i året.
 ??  ?? REFORMEN RASERER: Tidligere operasjons­leder i politiet i Telemark, Jørn Nilsen, mener politirefo­rmen er med å rasere hele etaten. I et innlegg i dag går han kraftig ut mot politikken som føres.
REFORMEN RASERER: Tidligere operasjons­leder i politiet i Telemark, Jørn Nilsen, mener politirefo­rmen er med å rasere hele etaten. I et innlegg i dag går han kraftig ut mot politikken som føres.
 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ??
FOTO: ASLAK THORSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway